Mevduat faizleriyle, krediler arasındaki marjın açıldığını söyleyen TBB Başkanı Aydın, ağustos ayında kredi hacminin 2 trilyon liraya yaklaştığını söyledi. En fazla artış ise ticari kredilerde oldu.
EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
Türkiye ekonomisinde ve bankacılıkta son geliştirmeleri değerlendiren uzamanlar, 2018 yılına ilişkin beklentileri de açıkladı. Ceo Club Bankacılar zirvesinde bir araya gelen yöneticiler özellikle faiz konusu üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılar olarak ülkenin zorda olduğu dönemde ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, ticari kredilerin dağılımında birçok sektörün ön plana çıktığını söyledi. Aydın, bireysel ve ticari kredilerde zorluk çıkarmadıklarını kaydederek Türkiye’de kaynakların kıt ve pahalı olduğunu, dikkatli kullanmaları gerektiğini aktardı. Ağustos itibarıyla Türkiye’de bankacılık sektörünün kredi hacminin 1 trilyon 967 milyar liraya ulaştığını dile getiren Aydın, mevduatın ise 1 trilyon 601 milyar lira olduğunu bildirdi. Aydın, “Yani topladığımız kaynakla verdiğimiz kredi arasındaki ilişkiyi bir kez daha hatırlatıyoruz. Buradaki marj açılıyor” ifadelerini kullandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) raporuna göre, özellikle ihtiyaç ve ticari kredilerde farkın fazla olmadığı görülüyor. 2017’nin ilk ayında yüzde 9,50’ye seviyesinde olan mevduat oranlarına karşılık, ihtiyaç kredileri yüzde 14,80’den, ticari krediler ise yüzde 14,01’den veriliyordu. Ekim ayına geldiğimizde ise mevduat oranları yüzde 12’ye kadar çıktı. Mevduat faizleri yılın ilk 10 ayında yaklaşık 2,5 puan artışla yüzde 9,50’den yüzde 12’leri gördü. Krediler ise bu dönemde ihtiyaç tarafında artış mevduatla orantılı olurken, asıl yükseliş ticari kredi tarafında gerçekleşti. Ticari krediler neredeyse yıl başından bu yana yaklaşık 3 puan yükselerek yüzde 16,97’lere kadar çıktı. Aydın şu satır başlarını ekledi:
* Krediler kısa sürede hızlı bir ivme kazandı. 2016 sonunda yıllık yüzde 10’dan 2017 Eylül’ünde yüzde 20’ye geldik. Dünyada kredi büyüme hızı en yüksek ülkeler arasında ilk sıralardayız.
* Kredilerin mevcut seyri yüzde 5 düzeyindeki büyüme hedefini destekleyecek düzeydedir.
* Bankacılık sektörü olarak mevduat, özkaynak, dış kaynak tüm kaynaklarımızı ekonominin finansmanına sunduk.
* Reel sektörümüzü, bireylerimizi kredisiz bırakmadık, bırakmayız da.
* Bankacılık sektörü önümüzdeki dönemlerde de kredi artışını sürdürecek özkaynak yeterliliğine sahiptir. Aktif kalitemiz iyidir, hamdolsun karlılığımızda fena değil.
BÜYÜME 2018’DE DE DEVAM EDECEK
Büyümenin 2018 yılında da artacağını söyleyen Hüseyin Aydın şöyle devam etti:
* Mevcut durumda piyasalarda risk ve getiri dengeli bir seyir izliyor. Beklentilerimiz ve öngörülerimiz olumlu yönde seyrediyor.
* Enflasyona ilişkin beklentilerdeki iyileşme, geleceğe ilişkin öngörüleri ve risk primini olumlu yönde etkilediği oranda TL’ye olan talep artacak ve faizler üzerindeki baskı azalacaktır.
* Küresel gelişmeler açısından 2018 yılını belirsizliklerin daha az ve risklerin daha düşük olduğu bir yıl olarak görüyoruz.
* Uzun bir aradan sonra, baştan aldığımız bizi yavaşlatan rüzgarlar, şimdilerde kuyrukta dolaşmaya başladı. Bu durum büyüme hızımızı destekleyecektir.
* Piyasalarda kısa dönemli fiyat hareketlerine bakıp aşırı heyecana kapılmamak gerekir. Aşırı heyecan rasyonel kararların alınmasını tehlikeye sokar.
KAYNAK VAR AMA KIYMETLİ
TBB Başkanı Hüseyin Aydın konuşmasında şu konulara da değindi:
* Faiz oranlarının düşük oluşu yatırımlar için teşvik edicidir ancak talepteki gelişmeler ve belirsizliklerin azalması da yatırımları olumlu kılan etkenlerdir.
* Enflasyona ilişkin beklentilerdeki iyileşme, geleceğe ilişkin öngörüleri ve risk primlerini olumlu yönde etkilediği oranda TL’ye talep artacak ve faizler üzerindeki baskı azalacak.
* Kaynak var ancak kıymetli, finansal matematiğin tutmadığı işin finansmanında olamayız.
* Turizm sektöründe iyi bir çalışma yaptık, hızlı bir toparlanma var.
* Elimizdeki bazı kıymetlerin menkulleştirilmesi konusunda daha cesur olmamız lazım.
* Ekonomide 2018’de yüzde 5 büyüme bekliyorum, bankacılıkta öz kaynakları büyütmeye devam etmemiz gerekiyor.
* Türk bankacılık sektörü şu anda yüzde 20 ile dünyadaki en büyük kredi büyümesini realize etti, 2018’de de rekor bizde olacak.
BANKACILIK DİJİTALLEŞİYOR
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Şahin, bankacılık sektörünün dijitalleşmeye önderlik eden sektörlerin başında geldiğini belirterek, nesnelerin interneti teknolojisinin bankacılık için birçok yenilik barındırdığını söyledi. Bu yeniliklerden örneklerle bahseden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş yapış şekillerinde değişim ile sağlanan tasarruf ve otomatizasyon imkanları, enerji veri yönetimi çözümleri ile sağlanan tüketim azaltma, tamamen kağıtsız iş akışları yeni nesil maliyet yönetimine iyi örnekler.”
BİZDE DÜŞÜK FAİZ İSTİYORUZ
Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, bankacılık sisteminin kredi vermeye, ekonomiye destek sağlamaya devam edeceğini belirterek, bu kapsamda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Düşük faiz ortamını kendilerinin de istediğini dile getiren Leblebici, bunun için başka enstrümanlar da gerektiğini dile getirdi. Leblebici, şu anda bütün finansmanın bankacılık sistemi üzerinden geçtiğini, sermaye piyasalarının geliştirilmesiyle faizlerin daha aşağıya inmesini sağlayabileceklerini vurguladı. Bu yıl s paralel bir büyüme yaşayacaklarını dile getiren Leblebici, 2018’de aynı büyümenin devam edeceğini bildirdi.