Erzurum Kongresi önemi, aradan geçen 100 yıla rağmen merak ediliyor. 2 hafta boyunca Erzurum’da toplanarak 5 ilden 62 delegenin karar aldığı Kurtuluş Mücadelesi’ne giden yol için büyük adımların atıldığı Erzurum Kongresi’nde alınan kararların ardından 100 yıl yani bir asır geçti. Bu detaylar ilgili gelişmelere haberimizden ulaşabilirsiniz…
Erzurum Kongresi maddeleri ve önemi, 100 yıl sonra da unutulmayarak hatırlandı. Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar ile bir milletin tarihi değişmişti. Kongreye işgal altındaki 5 kentten 62 delege katılmıştı. İlk defa ulusal bağımsızlığın şartsız olarak gerçekleştirilmesi kararı kılınmıştı. Tüm bu aradıklarınız karar.com’da…
ERZURUM KONGRESİ’NİN ARDINDAN 100 YIL GEÇTİ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, ‘Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz’ kararıyla Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi’nin 100’üncu yıl dönümü kutlanıyor.
ERZURUM KONGRESİ’NDE ALINAN KARARLAR NELER?
Milli sınırlar ifadesi ilk kez kullanılarak, vatanın bir bütün olarak savunulacağı ilk kez belirtilmiştir. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz. İstanbul Hükümetini vatanın bağımsızlığını sağlayamazsa, bu hedefle geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümetin üyelerini milli kongre seçecektir. Eğer kongre toplanmamışa seçim işini temsil Heyeti yapacaktır. İstanbul Hükümetine karşı alternatif bir hükümet kurulacağı ilk defa ifade edilmiştir. Ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleşeceği hakkında ilk defa karar alınmıştır. Kuvay-ı Milliye’yi amil milli iradeyi hâkim kılmak esastır. Halifelik makamına dokunulmayarak onun siyasî ve dini gücünden faydalanılmak istenilmiştir. Ulusal irade padişah ve halifelik makamlarını da kurtaracaktır. Azınlık hakları ilk kez bir kongrede yer aldı. Azınlıklara siyasal, sosyal ve ekonomik dengeleri bozucu haklar verilemez. Manda ve himaye ilk defa kabul edilmemiştir. Manda ve himaye kabul edilemez. Mebuslar Meclisi derhal toplanmalı ve hükümet denetlenmelidir.
DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN