Bosna Hersek'te konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, AB'nin sığınmacılar için verilen 6 milyar Euro'luk sözün yalnızca 2,5 milyar Euro'sunun serbest bırakıldığını, Türkiye'nin sığınmacılar konusunda yalnız bırakıldığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Zirve Oturumu'nda konuştu.
Canlı yayında önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Üzülerek belirtmek istiyorum ki, Türkiye ve Balkanlar gibi bölgeler düzensiz göçün tüm yükünü taşımak zorunda bırakılmıştır. AB'nin 6 milyar Euro'luk sözünden şimdiye kadar sadece 2,5 milyar Euro'su serbest bırakılmıştır" dedi.
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
"Dönem başkanlığımızda bölgesel kalkınmayı güçlendirmek için çaba sarf edeceğiz. Biliyorsunuz, son birkaç yıldır bölgede çok ciddi insan hareketliliği yaşanıyor. Suriye, Irak, Afganistan kaynaklı yoğun bir göç baskısıyla karşı karşıyayız. AB, sayıları 10'larla ifade edilen göçmen sayılarından anlaşamazken, Türkiye 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Türkiye düzensiz göçle mücadele konusunda da her türlü tedbiri Ege Denizi başta olmak üzere her alanda hayata geçirdi.
Ülkemizde yakalanan düzensiz göçmen sayısı 1 milyon kişiyi aşmıştır. Avrupa'ya düzensiz geçiş sayılarını yüzde 99 oranında azalttık. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere Avrupa'nın tamamının güvenliğine katkı sağladık. Üzülerek belirtmek istiyorum ki, Türkiye ve Balkanlar gibi bölgeler düzensiz göçün tüm yükünü taşımak zorunda bırakılmıştır. AB'nin 6 milyar Euro'luk sözünden şimdiye kadar sadece 2.5 milyar Euro'su serbest bırakılmıştır.
Süreç kapsamında varılmasını arzu ettiğimiz hedeflerden biri de, ülkelerimiz arasındaki iletişim ve ulaşım imkanlarının artırılmasıdır. Saraybosna Belgrad otoyolu son derece önemli ve stratejik bir adımdır. Otoyol projesiyle ilgili hem Sırbistan hem de Bosna Hersek tarafıyla anlaşmalarımızı izledik.
Dünyanın dijitalleştiği bir dönemde bizim buradan geri kalmamız düşünülemez. Ülkelerimiz arasındaki dijital altyapı anlaşmalarını imzalamamız elzemdir. Siber güvenlik, dijital ekonomi ve ARGE çalışmalarının teşvikini de ihmal etmemeliyiz. 21. yüzyılın gerektirdiği ekonomik şartları karşılayan ve teknolojik inovasyonu sağlayan bir bölge olmamız gerekmektedir."