Erdoğan Obama görüşmesinden ortak mesaj: YPG ve Rejim'in Suriye'deki ilerleyişi kaygı verici

Erdoğan Obama görüşmesinden ortak mesaj: YPG ve Rejim'in Suriye'deki ilerleyişi kaygı verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Obama YPG'nin Suriye'deki konumu için "YPG ve Rejim'in Suriye'deki ilerleyişi kaygı verici. IŞİD'le mücadelemize darbe vuran eylemlere son verilmeli" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Görüşmede Obama YPG'nin Suriye'deki konumu için "YPG'nin Suriye'deki ilerleyişi kaygı verici" dedi.

Başsağlığı diledi

Beyaz Saray, Başkan Obama'nın terör saldırıları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak başsağlığı dilediğini açıkladı.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada iki liderin Suriye'deki durumu dğerlendirdiklerini söyledi.

Earnest, görüşmenin detaylarının ilerleyen saatlerde açıklanabileceğini belirtti.

Görüşme 1saat 20 dakika sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tarabya'da olduğu sırada gerçekleşti. Görüşmenin 1 saat 20 dakika sürdüğü öğrenildi.

Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamda şu ifadelere yer verildi:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele konularında, ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceği ele alınmıştır.

Terör eylemlerine kınama

ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletmiştir.

Dayanışma mesajı

ABD Başkanı Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etmiştir.

Derhal son verilmeli

Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur.

Meşru müdafaa hakkının altı çizildi

ABD Başkanı Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizmiştir.

Münih'teki mutabakat

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulamışlardır.

Rusya ve Rejim'e tepki

İki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provakatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulunmuşlardır.

DAİŞ’le mücadele ortak hedef

PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtmişlerdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN