Erbil PKK olmasaydı 2 milyar dolarlık petrol satacaktı

Erbil PKK olmasaydı 2 milyar 
dolarlık petrol satacaktı

Haziran-Ağustos ayları arasındaki petrol satış istatistiklerini açıklayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, PKK'nın Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'na düzenlediği saldırı nedeniyle öngörülenden 500 milyon dolar daha az petrol satışı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı, 24 Haziran'dan 20 Ağustos'a kadar 1 milyar 554 milyon dolarlık petrol satışı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bakanlığın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, ilk etapta günlük 500 bin varil karşılığında ayda 850 milyon dolar gelir edilmesinin hedeflendiği, ancak PKK'nın Temmuz ayında Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına düzenlediği saldırı nedeniyle meydana gelen 501 milyon dolarlık zararın, öngörülen gelir hesaplamalarını bozduğu kaydedildi.

2 ayda 1,5 milyar dolar

Açıklamada, 24 Haziran'dan 20 Ağustos'a kadar satılan petrolden 1 milyar 241 milyon 600 bin dolarlık gelir elde edildiği ve paranın bankada hesabına yatırıldığı, bugün itibarıyla da buna 312 milyon 500 bin doların ilave edileceği belirtildi.

Açıklamada, eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin 2014'ün başında memur maaşları ve bütçede kesintiye gitmesi üzerine başlayan krize de değinilerek, "Kürdistan bölgesi bu süreçte mali krizle karşı karşıya kaldı. Bu krizden çıkışın bir yolu olarak petrolümüzü satma kararı aldık. Yeni Başbakan Haydar el-İbadi'yle birlikte petrolü Bağdat üzerinden dünya piyasalarına ihraç ettik ancak verilen sözler yerine getirilmeyince bir kere daha petrolü kendimiz sattık" değerlendirmesinde bulunuldu.

ERBİL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN