Elektrikli arabanın pilini Türkiye üretecek

Elektrikli arabanın pilini Türkiye üretecek

Çinli GSR Capital ile yeni bir ortaklığa imza atan Zorlu Holding, 4.5 milyar dolarlık yatırımın ön anlaşmasını yaptı. Türkiye’de batarya üretmeye hazırlanan iki ortak, aynı zamanda 4 bin kişiye de istihdam sağlayacak.

Türkiye’nin otomobili konsorsiyumunda da bulunan Zorlu Holding, geleceğin petrolü olan elektrikli otomobiller için yeni bir anlaşmaya imza attı. Yenilikçi enerji sistemleri ve yüksek performanslı pil teknolojileriyle ön plana çıkan Çinli GSR Capital ile masaya oturan Zorlu Holding, 4.5 milyar dolarlık yatırımı kapsayan ortaklık için ön imzaları attı. Anlaşma ile GSR Capital, Zorlu Grubu şirketlerinden Vestel ile elektrikli otomobiller ve enerji depolama pillerine yönelik 25 bin megavatlık potansiyel kapasiteye sahip olması hedeflenen bir mega batarya fabrikasını yüzde 50 ortaklıkla kuracak. GSR Capital, ayrıca, Zorlu Holding’in bir parçası olarak Türkiye’nin nikel potansiyelini ekonomiye kazandırmak üzere arama, işletme, ihracat, Ar-Ge ve yatırım faaliyetlerinde bulunan Meta Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye yüzde 50 ortak olacak. Yapılan bu ortaklık anlaşması çerçevesinde gerçekleştirilecek yatırımlarla uzun vadede Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar tutarında yüksek katma değerli ihracat geliri ve 4 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Anlaşma kapsamında ayrıca, iki grubun malzeme, mekanik ve yazılım alanlarında Çin ve Türkiye’de Ar-Ge merkezleri kurması hedefleniyor. 2018 yılı içerisinde, batarya paketleme işleminin başlaması, ardından da 4 yıllık bir dönem içinde komple batarya üretimine yönelik yatırımın tamamlanması hedefleniyor. Yatırımı 2018’de başlayacak ve 2023’te tamamlanarak devreye alınacak tesis ara mamulden yazılıma kadar tüm süreçleri kapsayacak ve yılda 25 bin megavat kapasiteyle batarya üretecek. Her iki yatırımın, oluşturacağı Ar-Ge potansiyeli ve “know-how” ile Zorlu Holding’i geleceğin akıllı dünyasında trendleri belirleyecek global grupların arasına taşıması hedefleniyor. Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, GSR Capital ile yapılan iki farklı ortaklık çerçevesinde, 2023 yılına kadar toplam 4,5 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirterek, “Bu sanayide dönüşüm projesidir. Yapılan bu ortaklık anlaşması çerçevesinde gerçekleştirilecek yatırımlarla uzun vadede Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar tutarında yüksek katma değerli ihracat geliri ve 4 bin kişiye de istihdam sağlanacak” dedi.

TÜRKİYE VE ÇİN’DE AR-GE

Önümüzdeki dönemde 25 bin megavatlık pil yatırımı için ortalama 300 bin metrekarelik bir alanda mega bir pil üretim tesisi kurma olanaklarını da araştırdıklarına işaret eden Ömer Yüngül, “2018’de pil üretimimizin başlamasını ve 2023 yılında tamamlanarak aktif olmasını hedefliyoruz. Toplam yatırımı 2,5 milyar dolar olacak. 2023 yılında pil fabrikasından toplam yapacağımız satışların 5 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Hem Türkiye’de hem de Çin’de ortak bir Ar-Ge olacak. Böylece telefonlar ile başlayan şimdi elektrikli otomobillerde ve enerjinin depolanmasında da kullanılan pil yatırımı ile Türkiye’de ekonomik büyümeye katkı sağlayacağız” dedi.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL DE GELECEK VADEDİYOR

GSR Capital Eş-başkanı Jianghua Su, “Elektrikli otomobillerle birlikte enerjinin depolaması ile ilgili her alana yenilikçi ürünler sunmak için güç birliği yapacağız. Bu vizyonunun bir parçası olarak hayata geçireceğimiz pil üretim tesisi ile geleceğin global inovasyon ekonomisinin en güçlü oyuncularından biri olmak için hep birlikte çalışacağız. Bu ortaklığın GSR Capital ve Zorlu Grubu için yeni başarıların ilk adımı olmasını diliyorum. Türkiye’nin geleceğine yönelik elektrikli otomobil konusuna çok olumlu bakıyoruz. Ülke, elektrikli otomobili tüm dünyada en iyi geliştirebilecek ülkelerden birisi. Diğer bir nedenimiz ise Türkiye özel bir konumda bulunuyor. Avantajlı bir ulaşım merkezi konumunda” diye konuştu.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN BAŞLAMIYORUZ

Ömer Yüngül, 3 senedir geleceğin teknolojisi bataryayı Türkiye’de üretmek için çalıştıklarını ve bu çalışmaya yerli otomobil ya da sadece otomobil için başlanmadığını belirterek, “Yerli otomobilin başlangıcı henüz 6-7 ay... Onun için yerli otomobil yüzünden başladık diye bir şey yok. 6 ayda anlaşmaya oturmak olmaz. Bu görüşmeler minumum 1 yıldır sürüyor. Evlerdeki batarya sistemlerini de hedefliyoruz. Çok kullanım alanı olacaktır. İsveç, Norveç, Hollanda gibi ülkeler 2023’ten itibaren sadece elektrikli araç sürmeye başlayacak. Bu 500 bin araçlık kapasitenin 2030 yıllarında çok daha fazla olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

YATIRIM İÇİN DÜĞMEYE BU YIL BASILACAK

Yatırımı 2018’de başlayacak ve 2023’te tamamlanarak devreye alınacak, 25 bin megavat kapasiteli batarya fabrikasıyla 500 bin adet elektrikli araca batarya sağlayacakları bilgisini veren Ömer Yüngül, şunları kaydetti: “GSR Capital ile çok geniş kapsamlı bir anlaşma yapıyoruz. Öncelikle GSR Capital, Grubumuzun girişimci ruhu ve sanayici kimliği ile kurduğu Avrupa ve Türkiye’nin ilk nikel-kobalt işletme tesisi Meta Nikel’e yüzde 50 oranında ortak olacak. Bu ortaklıkla birlikte mevcutta 10 bin ton olan kapasitemizi yapacağımız yatırımlarla 4 kat arttırarak 40 bin tona çıkarmayı planlıyoruz. Ortaklık kapsamında Gördes’te yapacağımız sülfat yatırımı ile pillerde kullanılan nikel sülfat ve kobalt sülfat üretimi de yapmaya başlayacağız. Diğer taraftan yine Eskişehir’deki sahamızda, 20 bin tonluk nikel sülfat ve kobalt sülfat tesisi kuracağız. Böylece Meta Nikel şirketimizin kapasitesi 4 katına çıkarken, ürettiğimiz nikelin katma değeri daha da artacak. Bu dünyada sayılı bir kapasite olacak. Avrupa’da ve Türkiye’de tek olacak.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN