TEPAV verilerine göre, Türkiye’de sigortalı çalışan sayısı yıllık yüzde 1,7 artarak 25,4 milyona ulaştı. Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyenlerin sayısı ise yüzde 12,1 artışla 2,1 milyona çıktı. İnşaat ve ticaret sektörleri büyürken, imalat ve tarım sektörlerinde daralma yaşandı. İş yeri sayısı ise %0,3 artışla 2,23 milyona yükseldi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de sigortalı çalışan sayısının yıllık bazda %1,7 artışla 25,4 milyona ulaştığını duyurdu. Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyenlerin sayısı ise %12,1 artışla 2,1 milyona yükselirken, bu grubun toplam içindeki payı %8,2’ye çıktı.
EKİM AYINDA SEKTÖREL GELİŞMELER
Ekim ayında 21 ana sektörün 13’ünde istihdam artışı yaşandı. İnşaat sektörü %6,5, toptan ve perakende ticaret sektörü ise %2,8 oranında büyüme kaydetti. Buna karşın, imalat sektöründe %1,5 oranında daralma gözlemlendi. Özellikle inşaat ve ticaret sektörlerindeki büyüme eğilimi yıl boyunca devam etti. Ancak tarım ve imalat sektörlerinde daralma dikkat çekti. Gayrimenkul ve mesleki, bilimsel-teknik faaliyetler dışındaki hizmet sektörlerinde ise istihdam genel olarak artış eğilimi gösterdi.
ALT SEKTÖRLERDE DİKKAT ÇEKEN VERİLER
Sigortalı ücretli çalışan sayısı 89 alt sektörün 63’ünde artış gösterdi.
Büyüyen Sektörler: Bina inşaatı sektörü 140.666 kişilik istihdam artışıyla en fazla çalışan sağlayan sektör oldu.
Daralan Sektörler: Giyim eşyaları imalatı sektörü 62.727 kişi iş kaybı yaşayarak %8,8 oranında daraldı. Tekstil ürünleri ve bina çevre düzenleme faaliyetleri de küçülen sektörler arasında yer aldı.
İŞ YERİ SAYISINDA ARTIŞ
Türkiye genelindeki iş yeri sayısı, yıllık %0,3 artışla 2,23 milyona ulaştı.
Yeni İş Yerleri: Perakende ticaret sektörü 9.354, yiyecek-içecek hizmetleri sektörü ise 9.339 yeni iş yeri açarak öne çıktı.