Pilav yemek isterken canınızdan olmayın! Kumpirden sonra pirinç uyarısı: Ölüme kadar götürebilir

Pilav yemek isterken canınızdan olmayın! Kumpirden sonra pirinç uyarısı: Ölüme kadar götürebilir

Sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi pilav yemek isterken canınızdan olmayın. Kumpirden sonra şimdi de pirinç için uyarı verildi. Ölüme kadar götürebilir...

İzmir’in Buca ilçesinde yaşanan trajik bir olay, gıda güvenliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Servet Polat, ailesiyle birlikte yediği kumpirin ardından zehirlenerek hayatını kaybetti. Yapılan incelemelerde, işletmede salmonella bakterisi tespit edildi. Olayın ardından uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.

KUMPİRDEN SONRA YAŞAMINI YİTİRDİ

kumpir.png

28 Aralık’ta Servet Polat, kızı Bahar Zeyrek ve torunu Gökhan Zeyrek ile birlikte Buca’nın Efeler Mahallesi’nde bir işletmede kumpir yedi. Yemeğin ardından mide bulantısı ve ishal şikayetiyle hastaneye başvuran aile, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Ancak Servet Polat, taburcu olduktan iki gün sonra evinde hayatını kaybetti.

Olayın ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, işletmeden alınan numunelerde salmonella bakterisi tespit etti. İşletme sahibi N.D., “Taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla tutuklanırken, aynı işletmede kumpir yiyerek zehirlenen dört kişi daha şikayette bulundu.

SALMONELLA RİSKİ: GIDA GÜVENLİĞİNDE KRİTİK NOKTALAR

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, salmonella bakterisinin ciddi bir halk sağlığı riski oluşturduğunu vurgulayarak, "Salmonella, hayvansal dışkı kaynaklı bir bakteridir. Doğru şartlarda hazırlanmayan, pişirilmeyen ve saklanmayan gıdalarda oluşma ihtimali çok yüksektir. Bugün de bunun sonuçlarından birini yaşadık. Kumpir tüketen bir vatandaşımız muhtemelen içerisine koyulan herhangi bir mezeden ya da hayvansal kaynaklı bir üründen dolayı hayatını kaybetmiş oldu. Salmonella bakterisi de 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabilen bir bakteri. Vatandaşımız da zaten hastaneden taburcu edildikten 48 saat sonra hayatını kaybetmişti. Gıda kaynaklı zehirlenmelerde risk doğrudan oluşmasa bile 24-48 saat içerisinde oluşabiliyor" dedi.

salmonella.webp

AÇIKTA SATILAN GIDALAR BÜYÜK TEHDİT

Kırım, denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, özellikle açıkta satılan gıdaların yüksek risk taşıdığını belirtti:

"İzmir'de örneğin Konak, Alsancak yoğun tüketimin olduğu bölgeler biri. Sıkı denetimlerle bu riskli minimalize etme şansımız var. Şehrimizde risk oluşturan boyutlardan biri de memleket pazarları ya da yöresel pazarlar oluyor. Farklı şehirlerin isimleriyle bu tarz ürünlerin sunumu çok fazla yapılıyor. Orada açıkta satılan bir gıda pazarı var ve koruyucu önlem alınmıyor. Satıcıların da ürünleri gün boyu açıkta bıraktığını biliyoruz. Böylece salmonella gibi bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortam yaratılmış oluyor. Ayrıca sokak hayvanlarının da pazar yeri içerisinde gezdiği düşünüldüğünde, risklerin bu tarz pazarlarda ne kadar büyük olduğu tahmin edilebilir. Bu yüzden açıkta gıda ürünlerinin satıldığı pazarların ve festivallerin de bu bağlamda denetlenmesi bizlerin önerileri arasında. Salmonella bakterisinin ortadan kaldırılması için de bilinçli bir üretici, bilinçli bir esnaf olma mecburiyeti var."

PİRİNÇ VE PİRİNÇLİ ÜRÜNLERE DİKKAT!

Seyyar satıcıdan alınan tavuklu pilav 7 kişiyi zehirledi

Kırım, salmonella dışında farklı bakteriyel risklere de dikkat çekerek, özellikle pirinç ve pirinçli ürünlerde görülen “Bacillus cereus” bakterisine karşı uyardı. Bu bakteri, genellikle doğru şekilde saklanmayan veya ısıtılmayan yiyeceklerde üreyerek toplu zehirlenmelere yol açabiliyor. Kırım konuya ilişkin şunları söyledi:

"Pirinç ve pirinçli ürünlerden kaynaklı risk oluşturan bazı bakteriler var. Bunlardan bir tanesi, 'Bacillus Cereus' dediğimiz bir bakteri. Bu özellikle toplu tüketimlerde ya da içerisinde pirinç koyularak hazırlanan yiyeceklerin doğru şartlarda soğutulmayıp, tekrardan yanlış ısıtıldığı durumlarda ortaya çıkabilen bir bakteri türü. Ne yazık ki tüketilecek ürünün tadına ve kokusuna çok fazla değişikliğe sebep olmadığı için fark edilme ihtimali daha düşük oluyor. Örneğin; sütlaç, toplu tüketim alanlarındaki pilav, dolma gibi ürünler riskli. Tıpkı salmonellada olduğu gibi pirinç kaynaklı zehirlenmeler de ülkemizde çok ciddi boyutlara ulaşabilir. Örneğin 200-300 kişinin yemek yediği bir yerde doğru ısıtılmamış, doğru pişirilmemiş bir pirinç grubu varsa ya da bir gün önceden yanlış pişirilmiş ve ertesi gün tüketime sunulmuş bir ürün varsa bu risk katlanarak artıyor. Çok fazla insanın aynı anda zehirlenmesine sebebiyet verebilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN