ZMO'dan hububat alım fiyatlarına tepki: Çiftçilere 'buğday ve arpa üretmeyin' diyorlar

ZMO'dan hububat alım fiyatlarına tepki: Çiftçilere 'buğday ve arpa üretmeyin' diyorlar

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, TMO'nun açıkladığı hububat alım fiyatlarına tepki gösterdi. Suiçmez, yüksek enflasyona dikkat çekerek, "Bu ortamda bu fiyatları vermek, gelecek yıl 'buğday ve arpa üretmeyin' demek. Bu da ülkenin kendine yeterliliğinin daha da azalarak yurt dışına bağımlılığın devam edeceğinin bir göstergesi" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre TMO, makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Üretimin devam edebilmesi için üretim maliyetlerinin üstünde bir alım fiyatı ile kar ederek gelecek yıllarda da önünü görerek üretim yapması bir zorunluluk. Buğday, arpa fiyatları geç açıklandı. Mazot, tohum, gübre, sulu tarım alanlarında sulamada kullanılan elektrik dahil girdilerin yüzde 50 civarında arttığı bir ortamda bizim maliyet hesabımız 11 liraydı. Çiftçi kârı yüzde 20 artı refah kârı ile bizim talebimiz 15 liraydı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin maliyet hesabı 10 lira 87 kuruştu. Dünkü açıklanan fiyatlar tamamen maliyetin altında oluşan ve önümüzdeki yıllarda zaten bu üretim alanlarındaki azalış ve çiftçinin artık ekmemesi boyutunda üretimde azalmanın yaşanacağı anlamına gelir. Bir boyutu da TMO'nun geçen yıl 11 milyon ton dışarıdan buğday alarak depolarının dolu olması, her ne kadar 'Hazırlıklıyız, ürünleri alacağız' denilse bile bu yıl yaşanabilecek sorunlar, çiftçinin buğdayının tümden alınamayacağı gerçeği, bu aşamada da 45 gün sonra ödeme ile çiftçinin ürününün enflasyon karşısında bedelinin düşmesi anlamına gelir.

1-011.jpgBaki Remzi Suiçmez

'İTHAL ETME YANLIŞI DEVAM EDECEK'

Açıklanan fiyatlar, şu aşamada dışarıdan hububat alımının belli bir süre kısıtlanması gibi bir önlem getirilse de uzun vadede gelecek yıllarda Türkiye buğdayda kendine yeterli olmayıp, yurt dışından ithal etme yanlışına devam edileceği sonucuna yol açacak.

Üretici hasat yapacak ama onlar düşük fiyatla satılacak. Gelecek yıl buğday ve arpa ekmeme tercihi ortaya çıkacak. Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda bu fiyatları vermek, gelecek yıl 'buğday ve arpa üretmeyin' demek. Bu da ülkenin kendine yeterliliğinin daha da azalarak yurt dışına bağımlılığın devam edeceğinin bir göstergesidir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN