Yüksek enflasyon cebimizdeki parayı da değiştirdi: Piyasada her iki banknottan biri 200 TL

Yüksek enflasyon cebimizdeki parayı da değiştirdi: Piyasada her iki banknottan biri 200 TL

Yüksek enflasyon, 200 TL'yi piyasanın en baskın banknotu haline getirirken üst kupüre geçme talepleri artıyor. Piyasada her iki banknottan biri 200 TL olurken küçük değerli banknotların kullanım oranı ise düşüyor. Bu durum, peşin alışverişlerde sorun yaratıyor.

Merkez Bankası verileri, yüksek enflasyon ortamında piyasadaki en büyük banknot olan 200 TL’nin dolaşımdaki ağırlığının arttığını gösteriyor. Bugün dolaşımdaki her iki banknottan biri 200 TL iken, daha küçük değerli banknotların kullanım oranı hızla düşüşte. Ekonomi yönetimi ise artan taleplere rağmen yeni yüksek değerli banknot basımına henüz sıcak bakmıyor.

200 TL DOLAR KARŞISINDA DÜŞÜŞTE

200 TL banknot, ilk kez dolaşıma girdiği 2009 yılında 132 dolara denk geliyordu. Ancak bugün, dolar karşısında 5,8 dolara geriledi. Döviz kuru artışları ve yüksek enflasyon, piyasadan daha yüksek değere sahip banknot taleplerini yükseltse de Merkez Bankası bu talebe yanıt vermedi. Bankacılık sektörü, özellikle konut gibi yüksek miktarlı işlemlerde 200 TL’lik banknotların bile yetersiz kaldığını ifade ediyor.

KÜÇÜK DEĞERLİ BANKNOTLARIN EMİSYONDAKİ PAYI GERİLİYOR

Merkez Bankası verilerine göre, 100 TL banknotların dolaşımdaki payı yüzde 19,1’e gerilemiş durumda. Küçük değere sahip diğer banknotların emisyon içindeki payı da düşüş gösteriyor:

50 TL: Yüzde 6,9
20 TL: Yüzde 4,7
10 TL: Yüzde 10,5

MADENİ PARALAR DA DEĞER KAYBINDAN NASİBİNİ ALDI

Artan enflasyon sadece kağıt paraları değil, madeni paraları da etkiliyor. Darphane, bu yıl 25 kuruş basımı yapmazken, piyasaya sürülen 674 milyon madeni paranın yüzde 18’i 5 TL, yüzde 63,7’si ise 1 TL’den oluştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN