Türkiye’nin birçok ilinden küçük ama dünyanın en zengini! O ülkede yaşayan herkes milyoner: Ne işsizlik, ne geçim dertleri var…

Türkiye’nin birçok ilinden küçük ama dünyanın en zengini! O ülkede yaşayan herkes milyoner: Ne işsizlik, ne geçim dertleri var…

Burası Türkiye’nin birçok ilinden küçük ama dünyanın en zengini. Öyle ki ülkede yaşayanların çoğu milyoner olurken, işsizlik de yok denilecek kadar az. İşte, küçük olmasına rağmen güçlü ekonomik performansıyla dünyanın en zengin ikinci ülkesi olmayı başaran o ülke…

Küçük olmasıyla bilinen bu ülke, küçük yapısına rağmen güçlü duran ekonomisiyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin birçok ilinden küçük bir alana sahip olan ülke, ekonomik alanda gösterdiği başarılarla dünyanın en zengin ikinci ülkesi olmayı başarmış durumda…

Lihtenştayn, Avrupa'nın küçük prensliklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Güçlü ekonomik performansı ve siyasi istikrarı ile tanınan bu ülke, dünya genelinde kişi başına düşen milli gelir açısından üst sıralarda yer alıyor. 2023 itibarıyla Lihtenştayn'ın kişi başına düşen milli geliri yaklaşık 165 bin dolar seviyesindedir.

dunyanin-en-zengin-ikinci-ulkesi-1.jpg

EKONOMİK BAŞARISI VE FİNANSAL GÜCÜ

Lihtenştayn, yaklaşık 38 bin kişilik nüfusuyla sadece 160 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Neredeyse hiç ulusal borcu olmayan bu ülke, düşük vergi oranları ve güçlü finans sektörü ile dikkat çekiyor. Sanayi ve yüksek teknoloji alanlarında da büyük ekonomik faaliyetler gösteren Lihtenştayn, nüfusunun yaklaşık üçte birinin milyoner olmasıyla biliniyor.

1867'de Rus İmparatorluğu tarafından Alaska'nın Lihtenştayn'a teklif edilmesine rağmen, o dönemde ülke ekonomik olarak zayıftı. Ancak, 19. yüzyılın ortalarında gerçekleştirilen vergi reformları sayesinde vergi oranları neredeyse sıfıra indirildi. Bu durum, yabancı yatırımcıları çekerek büyük bir ekonomik dönüşüme yol açtı.

dunyanin-en-zengin-ikinci-ulkesi-3.jpg

TARİHİ VE SİYASİ İKTİDAR

Lihtenştayn, 1719 yılında bağımsız bir prenslik olarak kuruldu ve anayasal monarşi ile yönetilmektedir. Günümüzde ülkenin başkanı Prens Hans-Adam II'dir. Lihtenştayn, tarih boyunca tarafsızlık politikasını sürdürerek uluslararası çatışmalardan büyük ölçüde etkilenmemiştir. Bu tutum, ülkenin siyasi istikrarını sağlamış ve hem iç hem de dış politika açısından güçlü bir zemin oluşturmuştur.

Her iki Dünya Savaşı'ndan da sağ çıkan Lihtenştayn, 1995 yılında Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi'ne (EFTA) katıldı. Bu adım, finansal sektörde büyük bir patlamaya ve hükümete bol miktarda nakit sağlamış, 1999'da 16 milyon dolar bütçe fazlası vermesine olanak tanımıştır. İsviçre ile gümrük birliği içinde olmasına rağmen, bağımsızlığını artırarak kendi telefon kodunu almış ve ekonomik olarak büyük bir başarıya ulaşmıştır.

dunyanin-en-zengin-ikinci-ulkesi-2.jpg

ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE GÜNÜMÜZ DURUMU

Son yıllarda, Lihtenştayn Avrupa Ekonomik Alanı'na (EEA) üye olarak uluslararası ilişkilerini güçlendirdi ve birçok uluslararası anlaşma imzaladı. Yüksek yaşam standartları ve gelişmiş altyapısı ile de tanınan Lihtenştayn, küçük boyutuna rağmen, güçlü ekonomik yapısı ve siyasi istikrarı ile Avrupa’nın önemli merkezlerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Lihtenştayn, zenginliği ve güçlü finansal yapısıyla dünya genelinde dikkat çeken bir ülke olmayı sürdürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN