Türkiye pasaport ücretinde Almanya'yı solladı: İşte ülke ülke harçlar

Türkiye pasaport ücretinde Almanya'yı solladı: İşte ülke ülke harçlar

Türkiye'de pasaport almak, özellikle emekliler ve asgari ücretliler için giderek zorlaşan bir hale geldi. Verilere göre Türk pasaportu, Avrupa ve gelişmiş ülkelerin pasaportlarına kıyasla neredeyse iki kat daha pahalı. Türkiye'de bir emekli, maaşının yüzde 65'ini, asgari ücretli ise yarısını pasaport ücreti olarak ödemek durumunda kalıyor. Öte yandan, dünyanın en geçerli pasaportuna sahip Almanya'da bir emekli ya da asgari ücretli, maaşının sadece 18'de biri ile 10 yıllık pasaport alabiliyor.

Türkiye'de pasaport almak, özellikle emekliler ve asgari ücretliler için lüks olmaktan çıkıp imkansıza dönüyor. Son verilere göre, Türkiye'de yaşayan bir vatandaş, aynı pasaport için yurt dışında yaşayan bir Türk vatandaşından iki katından fazla ücret ödüyor.

Türkiye'de bir pasaport, defter ücretiyle birlikte 8 bin 623 TL'ye mal olurken, yurt dışında yaşayan bir Türk, tüm masraflarla birlikte sadece 105 Euro'ya bu belgeye sahip olabiliyor.

Türkiye'de emekli aylıkları, asgari ücretler ve ortalama maaşlar, Avrupa ülkelerinin yaklaşık beşte biri seviyesinde. Yani Avrupalının beşte biri kadar kazanan bir Türk, onun iki katı kadar pasaport ücreti ödüyor.

Dünyanın en geçerli pasaportlarına sahip Almanya, Fransa ve Japonya gibi ülkelerde ise durum tam tersi. Bu ülkelerde ortalama emekli aylıkları veya asgari ücretler net 1800 Euro. Yani bu ülkelerde yaşayan bir vatandaş, aylık gelirinin sadece 18'de biri ile 10 yıllık pasaport alabiliyor.

Türkiye'de ise ayda 340 Euro gibi düşük bir aylıkla geçinmeye çalışan emekliler, pasaport alabilseler bile son yıllarda hızla değer kaybedip dünyada 54. sıraya gerileyen pasaport ile 199 ülkeden 52’sine vizesiz giremiyor.

ÜLKE ÜLKE PASAPORT HARÇLARI

Ekonomim'in haberine göre, dünyanın çeşitli ülkelerinde pasaport harçları şu şekilde:

10 yıl süreli Alman pasaportunun bedeli 101 Euro; Hollanda’da 10 yıllık pasaport 158 Euro; İsviçre’de 140 Euro; Avusturya’da 76 Euro; Fransa’da 96 Euro; ABD’de 130 Dolar; İngiltere 124 Sterlin; Japonya’da 117 Euro; Meksika’da 164 Euro; Avustralya’da 221 Euro...

TÜRKİYE'DEN DAHA PAHALI PASAPORT VEREN ÜLKELER

Türkiye’den daha pahalı pasaport veren ülkeler ise Suriye ve Lübnan olarak sıralanıyor. Suriye’de 6 yıllık pasaport 285 Euro, 10 yıllığı ise 600 Euro’yu buluyor. Lübnan’da 10 yıllık pasaport yaklaşık 760 Euro, yurt dışından başvuru yapan Lübnanlılar ise yurt dışındaki Türkler gibi daha az ödüyor ama yurt dışından alanların pasaport ücreti 600 Euro’yu buluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN