Sürücüsüz otomobil projeleri Waymo ve Cruise yol rekoru kırdı. Robotaksi piyasasının bu iki rakibi lk robotaksi denemesi için de yarışıyor.
Elektrikli otomobillerin hayatımıza girmesiyle, sürücüsüz otomobil deneyimi de önem kazanmaya başladı. Google’ın ilk ciddi adım attığı bu sektör, Tesla otonom sürüş ile bir adım öteye geçti. Geçen sene itibariyle geleceğin otomobil teknolojisi için birçok firma sürücüsüz otomobil testleri yapmaya başladı. Son ortaya çıkan rakamlara bakılırsa, tam otonom sürüş deneyleri rekor yol katetti. Sürücüsüz otomobiller sadece Kaliforniya’da 6 milyon kilometre yol katetti.
ShiftDelete'de yer alan haberde; Google’ın 2014’de başlattığı tam sürücüsüz otomobil deneyleri meyvelerini vermeye başladı. Daha sonra Waymo adını alan robotaksi girişimi, Kaliforniya sokaklarında en çok görülen sürücüsüz otomobil girişimi. Buna göre Google sürücüsüz otomobil projesi Waymo, bu yıl Kaliforniya eyaletinde 3 milyon 700 kilometrenin üzerinde yol katetti. Waymo bildiğiniz gibi ilk robotaksi denemelerini San Francisco’da gerçekleştiriyor. Ancak bu denemelerin ne zaman devreye gireceği belli değil. Testlerin yoğunluğuna bakılırsa Waymo robotaksi hizmeti için yeni hedef Kaliforniya olabilir.
Waymo’nun ardından diğer önemli robotaksi projesi Cruise bu rekoru takip etti. Buna göre General Motors ve Honda’nın işbirliğinde devam eden proje Kaliforniya içinde 1 milyon 400 bin kilometre yol katetti. Bu iki önemli proje eyalette yer alan testlerin yüzde 80’lik kısmını gerçekleştirdi.
Yine iki şirket yaptıkları sürücüsüz otomobil testlerinin çoğunu da Kaliforniya sınırlarında gerçekleştirdi. Cruise robotaksi projesi ise Waymo’nun bir adım önünde. Buna göre proje geçen hafta San Francisco sokaklarında ilk defa halka açılmak için çalışmalara başladı. Girişimin çok yakında hizmete giren ilk robotaksi projesi olması bekleniyor.
Bu iki şirketten sonra en çok yol testi yapan firma ise Pony.ai girişimi oldu. Buna göre girişim 490 bin kilometreden fazla yol katetti.
Tam otonom sürüş sunan projeler rekor yol kat etmiş olsa da bu alınan yollar sırasında araçlar devre dışı kalabiliyor. Bu devre dışı kalma oranı ise aslında projenin ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyan rakamlar arasında. Buna göre Waymo, bin 609 kilometre yani 1000 mil başına 0.126 devre dışı kalma durumu bildirdi. Buna göre Waymo toplamda 292 kere devre dışı kaldı. Bu şirketin 2020’de açıkladığı 21 devre dışı kalma durumuna göre oldukça fazla.
Cruise ise devre dışı kalma oranı ile çok daha iyi bir durumda. Buna göre robotaksi projesi 1.000 mil başına 0.003 devre dışı kalma oranına sahip. Bu anlamda proje 20 devre dışı kalma durumu bildirdi.