Sigaraya yeni vergi yolda! Zam üzerine zam gelecek: Şimdi de izmarit vergisi geliyor

Sigaraya yeni vergi yolda! Zam üzerine zam gelecek: Şimdi de izmarit vergisi geliyor

Sigaraya gelen zamların ardından şimdi de vergi yola çıktı geliyor. Sigara tiryakilerine yeni darbe olacak izmarit vergisi TBMM’nin gündeminde. İşte detaylar…

Türkiye Gazetesi’nden Esma Altın’ın haberine göre, Türkiye’de her sene neredeyse 85.000 kişiyi canından eden sigara kullanımını azaltmak için hükümet çalışmalarına başladı. TBMM, tütün ürünlerinin yasaklanması ve tütünle alkol piyasasının düzenlenmesine dair kanunlarda değişikliğe gidecek.

Sağlık Bakanlığına sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını koruma görevi olan kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak çalışmalarla belirlenecek bir tarihi esas alınması ve o tarih sonrasında doğacak nesillere sigara satışının yasaklanması önerilecek. Söz konusu yasal değişiklik gerçek olursa, 18 yaş altına sigara satışına göre daha etkili bir çözüm bulunmuş olacak. Bu sayede, sigaraya başlama yaşı olan 15 yaş ve altı bireyler korunmuş olacak.

sigaraya-yeni-vergi.jpg

YENİ İZMARİT VERGİSİ

Ticaret Bakanlığına, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun’da değişiklik yapılması önerisi sunulacak. Aynı zamanda tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için bir çöp ya da kirletme vergisi ödemesi de istenecek.

AKP kurmayları, İngiltere’de 2009’dan sonra doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin dışında İspanya’da tütün endüstrisinden “sigara izmariti” vergisi alan modelin de incelendiğini aktardı. Aynı zamanda, 2025 yılında sigara yasağının tüm ülkeye yayılacağı İzlanda modelinin de bir sonraki aşamada Türkiye için örnek oluşturabileceği belirtildi. İspanya’daki kirletme ya da izmarit vergisi modelinin tütün endüstrisine yönelik olduğunu söyleyen kurmaylar, sigara üreticilerine karşı daha etkili mücadele edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN