Sanayi Bakanlığı’ndan küresel il haritası: İstanbul zirvede

Sanayi Bakanlığı’ndan küresel il haritası: İstanbul zirvede

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2024-2028 'Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi'nde, İstanbul'un açık ara "küresel kent" olduğu, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli'nin ise "potansiyel küresel iller" olarak belirlendiği açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2024-2028 dönemini kapsayan "Bölgesel Gelişme ve Ulusal Strateji" raporu, Türkiye’nin bölgeler arası ekonomik ve sosyal entegrasyonunu artırmayı hedefliyor. Strateji, ülkelerin artan uluslararası ekonomik ilişkileri doğrultusunda, Türkiye'nin küresel ekonomiye daha güçlü entegrasyonunu sağlamak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek amacıyla hazırlandı.

Raporda, Türkiye’nin küresel ölçekte entegrasyon potansiyeline sahip illeri analiz edilirken, bu kapsamda İstanbul’un "küresel kent" olarak öne çıktığı ve Ankara, Antalya, Bursa, İzmir, Kocaeli gibi illerin ise "potansiyel küresel kentler" arasında yer aldığı belirtildi.

İSTANBUL: KÜRESEL İLİN TANIMI

Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul, dış ticaret hacmi, finans ve sigortacılık faaliyetleri, tescil edilen patent sayısı ve uluslararası yolcu trafiği gibi kriterlerde diğer illerden açık ara önde bulunuyor. Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 18’ini barındıran şehir, yabancı sermaye yatırımları ve uluslararası iş gücüyle de lider konumunda.

İstanbul, dış hat yolcu trafiği ve yabancı çalışan sayısında Türkiye’nin yarısından fazlasını temsil ediyor.
Küresel finans ve sigorta sektöründeki etkinliğiyle dikkat çeken şehir, Türkiye'nin dış ticaret hacminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor.

Ayrıca, tescil edilen patentlerin yaklaşık yarısının İstanbul kaynaklı olduğu vurgulanıyor.

POTANSİYEL KÜRESEL İLLER: BEŞ ŞEHİR ÖNE ÇIKIYOR

İstanbul’un ardından Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli, küresel entegrasyon potansiyeli en yüksek iller olarak sıralandı. Bu şehirler, ekonomik çeşitlilikleri, gelişmiş altyapıları ve bölgesel özellikleriyle öne çıkıyor.

Ankara:

Başkent Ankara, kamu ve özel sektörün yoğunlaştığı bilgi yoğun hizmetler ve tescil edilen patent sayısında İstanbul’un hemen arkasında yer alıyor. Ayrıca finans ve sigorta sektörlerinde de önemli bir yer tutuyor.

İzmir:

Geleneksel ticaret merkezi kimliğiyle İzmir, dış ticaret hacmi, bilgi yoğun hizmetler ve finans sektöründe Türkiye genelinde 3. sırada bulunuyor.

Bursa:

Orta-yüksek teknolojili sektörlerde güçlü bir üretim kapasitesine sahip Bursa, sanayi ve ticaret alanında öne çıkıyor.

Antalya:

Turizm sektöründeki liderliğiyle tanınan Antalya, dış hat yolcu trafiği ve yabancı çalışan sayısında dikkat çeken bir konuma sahip.

Kocaeli:

Sanayi şehri Kocaeli, toplam dış ticaret miktarında İstanbul’u takip ederken, orta-yüksek teknolojili sektörlerde çalışan kişi sayısıyla 3. sırada yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN