İPA'nın Kasım 2024 Barometresi, kentte derinleşen ekonomik sıkıntıları ve toplumsal sorunları gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, her 100 İstanbulludan 16’sı evinde yiyecek bulamıyor, halkın yüzde 39,4’ü kıt kanaat geçiniyor. Trafik, ekonomik sorunlar ve sığınmacılar ise İstanbulluların ilk üç sorunu olarak öne çıkıyor.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan Kasım 2024 İstanbul Barometresi, kentin ekonomik ve sosyal nabzını tutan çarpıcı verilerle kamuoyuna sunuldu. Araştırma, İstanbul’da yaşanan ekonomik sıkıntıların ve toplumsal zorlukların boyutlarını ortaya koyarak dikkat çekti. İPA Başkanı Buğra Gökçe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Her 100 İstanbullunun 16’sının evinde maddi yetersizlik nedeniyle yiyecek yok” diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi.
Araştırmaya göre, halkın yüzde 34,8’i kredi kartı borcunun sadece asgari tutarını ödeyebiliyor, yüzde 8,8’i ise bu tutarın altında ödeme yapabiliyor. Katılımcıların yüzde 8’i kredi kartı borçlarını hiç ödeyemediğini ifade ederken, yüzde 39,4’ü “kıt kanaat” geçindiğini belirtti. Özellikle kiracılar arasında, her 10 kişiden 1’i geçtiğimiz ay kirasını ödeyemediğini dile getirdi.
İPA Başkanı Buğra Gökçe
Daha da çarpıcı bir veri ise, katılımcıların yüzde 16,3’ünün maddi yetersizlik nedeniyle evlerinde yiyecek bulunmadığını ifade etmesi oldu. Aynı zamanda, yüzde 53,3’ü maddi sıkıntılar sebebiyle tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını, yüzde 44,5’i ise porsiyonlarını küçültmek zorunda kaldığını belirtti.
İSTANBUL’UN GÜNDEMİ: EKONOMİK SORUNLAR VE SOSYAL TARTIŞMALAR
Kasım ayında İstanbulluların ev içi gündeminde ekonomik sıkıntılar yüzde 64,8 ile ilk sırada yer aldı. Kent gündeminde ise ekonomik sorunlar (yüzde 44,4) ve belediyeye ait anaokullarının kapatılmasına ilişkin tartışmalar (yüzde 14,3) öne çıktı. Katılımcılar ayrıca kadına yönelik şiddetle mücadele gününde ulaşım kısıtlamalarını da önemli bir konu olarak vurguladı.
Türkiye genelindeki gündemde ise yüzde 60,4 ile ekonomik sorunlar birinci sırada yer alırken, İsrail’in Gazze’yi işgali yüzde 12,9 ile ikinci sırada, asgari ücret tartışmaları yüzde 7,8 ile üçüncü sırada yer aldı.
HALKIN DUYGU DURUMU
Katılımcılar, Kasım ayındaki genel ruh hallerini 10 üzerinden değerlendirirken, stres seviyesi 7,1 olarak ölçüldü. Mutluluk seviyesi ise yalnızca 5,2 olarak kaydedildi. Yaşam memnuniyeti 4,4’te kalırken, 2025 yılına yönelik umutlar da düşük bir ortalama olan 5,3 puanda seyrediyor.
İSTANBUL’UN İLK ÜÇ SORUNU
Barometrede, İstanbul’un en büyük sorunları olarak trafik (yüzde 60,4), ekonomik zorluklar (yüzde 55) ve sığınmacılar (yüzde 44) belirlendi. Bu sorunlar, kentteki toplumsal ve ekonomik yüklerin giderek arttığını gösteriyor.
HALKIN GELECEĞE BAKIŞI VE BEKLENTİLERİ
Katılımcıların yüzde 78,9’u önümüzdeki 6 ay içinde döviz kurlarının artacağını, yüzde 69,9’u işsizliğin yükseleceğini, yüzde 69,7’si ise enflasyonun artacağını öngörüyor. Buna karşın, 2025 yılında asgari ücretin 33.406 TL olması gerektiğini belirten halk, bu beklentilerle yaşam standartlarının iyileştirilmesi çağrısında bulunuyor.
KATILIMCI PROFİLİ
Araştırma, 1.001 kişiyle telefon görüşmesi yöntemiyle gerçekleştirildi. Katılımcılar, eğitim, meslek ve gelir düzeylerine göre farklı sosyoekonomik kategorilere ayrıldı. yüzde 51,7’si kadın ve yüzde 48,3’ü erkek olan katılımcıların, büyük bir çoğunluğu 18-35 yaş aralığında bulunuyor.
???? Her 100 İstanbullunun 16’sının evinde maddi yetersizlik nedeniyle yiyecek yok.@ipaistanbul Kasım ayı Barometresine göre:
— Dr. Buğra Gökce (@gokcebugra) December 18, 2024
???? Halkın yüzde 34,8’i kredi kartı borcunun sadece asgari tutarını ödeyebilirken, yüzde 8,8’i asgariden az bir oranda yüzde 8’i ise kredi kartı borcunu… https://t.co/dhqoAoBeBM