Suriye’de dolar yasağının kalkmasıyla halk, değersizleşen paralarını çuvallarla döviz bürolarına taşıyor. Ekonomik kriz derinleşirken, bir aylık gelir yalnızca birkaç litre benzin ya da birkaç ekmek almaya yetiyor.
Suriye’de dolar yasağının kaldırılmasının ardından halk, değersizleşen paralarını çuvallarla döviz bürolarına taşıyarak cep dolduracak kadar döviz alabiliyor. Beşar Esad rejimi döneminde kontrolden çıkan enflasyon, ülkede derin bir ekonomik krize yol açtı. Temel gıda maddeleri ve yakıt fiyatları astronomik seviyelere ulaştı. Ortalama bir aylık gelirle, yalnızca 20 litre benzin ya da 10 ekmek alınabiliyor. Şu an 1 dolar, 14 bin Suriye lirasına eşit.
ÇUVALLARLA GELEN PARALAR, CEPLERİ ANCAK DOLDURUYOR
Ülkede dolar kullanmak bir dönem yasaktı ve bu yasağı çiğneyenlere 2 yıl hapis cezası veriliyordu. Ancak yasağın kalkmasıyla birlikte, insanlar ellerindeki Suriye lirasını dolara çevirmek için poşet ve çuvallarla döviz bürolarına gelmeye başladı. Ancak bu yüklü miktarda para, yalnızca birkaç yüz dolara denk geliyor.
“EKONOMİ MAHVOLDU, DESTEK BEKLİYORUZ”
Döviz bürosuna gelen Hasan Amasya, yaşananları şu sözlerle özetledi:
“500 dolar alabilmek için 2 poşet dolusu para getirdim. Esad ekonomiyi mahvetti. Ülkelerden, özellikle Türkiye’den yardım bekliyoruz.”
“DÜZELME UMUDU VAR AMA HENÜZ YOLUN BAŞINDAYIZ”
Döviz bürosu sahibi Nadir Şehar ise ekonominin geldiği durumu değerlendirerek şöyle konuştu:
“Burada ekonomi yıllarca yanlış yönetildi. Suriye lirasının artık hiçbir değeri kalmamıştı. Başka ülkelerde 10 bin dolara satılan araçlar, burada 20 yıllık modeller için 25 bin dolara alıcı buluyordu. Şimdilik tek tesellimiz bombardımanın sona ermesi. İnşallah gelecekte her şey düzelecek.”