Prof. Dr. Murat Batı’dan kritik vergi cezası açıklaması: Çıkan haberlerin herhangi bir hükmü yoktur

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tüm vergi dairelerine gönderilen bir talimatta vergi cezalarında hiç bir şekilde uzlaşmaya gidilmeden ve indirim yapılmadan söz konusu cezaların tahsil edilmesi istenmiş. Bu uygulama bugün itibariyle geçerli olduğu belirtilmişti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Batı, "vergi cezaları ile ilgili çıkan haberlerin herhangi bir hükmü yoktur. Yazı talimat ve genel bir tebliğ değildir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi dairelerine gönderilen bir talimatta, vergi cezalarında uzlaşma ve indirim yapılmadan tahsil edilmesi talimatı verildiği iddiası gündeme geldi. Ancak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Batı, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Prof. Dr. Murat Batı, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gönderildiği öne sürülen yazının resmi bir talimat veya genel tebliğ niteliğinde olmadığını vurguladı. Batı, "Vergi cezaları ile ilgili çıkan haberlerin herhangi bir hükmü yoktur. Yazı, talimat ve genel bir tebliğ değildir" dedi.

VERGİ DÜZENLEMESİNİN DETAYLARI

Vergi cezalarında yapılan değişikliklerin Vergi Usul Kanunu'nda önemli bir dönüşüme işaret ettiğini belirten Prof. Dr. Batı, yeni düzenlemeyle birlikte uzlaşma müessesesinin fiilen sona erdiğini ve indirim imkanlarının kaldırıldığını ifade etti. Bu değişikliğin vergi mükellefleri için ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Batı, uzlaşma sağlanamaması durumunda hukuki süreçlerin artabileceğine dikkat çekti.

"İLGİLİ TALİMATIN HİÇBİR HÜKMÜ YOKTUR"

Prof. Dr. Murat Batı, vergi cezalarına ilişkin yapılan açıklamanın sadece bir whatsapp grubunda paylaşılan gayri resmi bir mesaj olduğunu belirtti. Batı, "Defterdar ve Vergi Dairesi Başkanlığı yer aldığı bir whatsapp grubu var. Bu grupta paylaşılan bir yazıya denk geldim. Bir Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı'nın yazdığı yazıda, 'bu uzlaşmaya giren kişilere aslında hiçbir teklifte bulunmaması gerektiği ve herhangi bir indirim teklifinde bulunmayın, borcun tamamını ödemesi gerektiğini iletin ödemezse çıkıp gitmesini söyleyin' diye verilen bir mesaj var. Bu yazı gayri resmi bir mesaj olduğu için, bir talimat değil, bir genel tebliğ değil, sadece Başkan Yardımcısı'nın whatsapp grubunda yazmış olduğu bir yazıdır. Herhangi bir hükmü yoktur" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Murat Batı'nın açıklamalarının tamamı:

"Vergi cezasına ilişkin çıkan haberler aslında resmi bir yazı değil whatsapp gruplarında yazılmış yazım hatalarıyla dolu bir tavsiye metnidir.

Defterdar ve Vergi Dairesi Başkanlığı yer aldığı bir whatsapp grubu var. Bu grupta paylaşılan bir yazıya denk geldim. Bir Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı'nın yazdığı yazıda, "özü itibariyle uzlaşma günü verilen kişilere ceza kesiliyor, vergi dairesi ona tebliğ ediliyor. Tebliğ alan kişi ister dava açar, ister cezada indirime başvurur isterse uzlaşmaya girip cezanın bir kısmını sildirir.

30 gün içinde süresinde zamanında başvuran kişilere bir gün verilir. Ardından komisyon kurulur. Şahıs komisyonun karşısına çıkar ve verginin yüzde 80'i yada yüzde 95'i sildirilir. İnsanlarda bunu bildiği için bizlerde "hadi sizi uzlaşmaya" taşıyalım diyoruz.

Getirilen yeni düzenlemede; "bu uzlaşmaya giren kişilere aslında hiç bir teklifte bulunmaması gerektiği ve herhangi bir indirim teklifinde bulunmayın, borcun tamamını ödemesi gerektiğini iletin ödemezse çıkıp gitmesini söyleyin" diye verilen bir mesaj var. Bu yazı gayri resmi bir mesaj olduğu için, bir talimat değil bir genel tebliğ değil sadece Başkan Yardımcısı'nın whatsapp grubunda yazmış olduğu bir yazıdır. Herhangi bir hükmü yoktur. "

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN