Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken paylaşım! Latte endeksi asgari ücretin yetersizliğini ortaya koydu

Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken paylaşım! Latte endeksi asgari ücretin yetersizliğini ortaya koydu

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara'nın yaptığı latte fiyat karşılaştırması, Türkiye'de asgari ücretle yaşamanın ne kadar zor olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Dünyadaki Starback fiyatlarını paylaşan Kara, Türkiye'de fiyatların halen dünyaya göre aşırı pahalı olmadığını söyleyerek, asgari ücretli için latte almanın hala lüks olduğunu vurguladı.

Türkiye'de asgari ücretle alım gücünün giderek düşmesi, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Prof. Dr. Kara'nın çalışması, bu durumu latte örneğiyle somut bir şekilde ortaya koydu. Buna göre, Türkiye'de asgari ücretle alınabilen latte sayısı, birçok ülkeye kıyasla oldukça düşük. Özellikle Avrupa'da asgari ücretin daha yüksek olduğu ülkelerde, aynı ücretle çok daha fazla latte alınabiliyor.

Asgari ücretin düşük olması ve temel ihtiyaç maddelerinin art arda gelen zamlarla daha da pahalanması vatandaşların yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Temel gıda, barınma ve ulaşım gibi ihtiyaçlara erişim zorlaşırken, asgari ücretli için latte "lüks" kategorisinde.

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN LATTE ALIM GÜCÜ

Türkiye’de asgari ücret, 17 bin 2 TL ve yıl ortasında güncellenmemesi tepki çekmeye devam ediyor. Starbucks fiyatlarına ise yıl başından bu yana birden fazla zam yapıldı.

Avrupa’da, Danimarka, İtalya, Avusturya, Finlandiya, İsveç, İzlanda, Norveç ve İsviçre gibi ülkelerde asgari ücret uygulaması yok. Dünyada yine birçok ülkede asgari ücret yasal sınırlar içinde bulunurken, ortalamada çok düşük oranlarda asgari ücretli çalışan istihdamda yer alıyor.

Prof. Dr. Ali Hakan Kara’nın derlediği latte fiyatları, Trading Economics ve diğer kaynaklardan ülkelerin asgari ücretleriyle karşılaştırıldığında ortaya farklı bir manzara çıkıyor.

Türkiye’de asgari ücretle alınabilen latte sayısı yaklaşık 153 olurken, asgari ücretle en az latte satın alınabilen ülkeler arasında Yeni Delhi, Mexico City, Kahire ve Bangkok’un ardından 5. sırada yer alıyor.

Lattenin dolar bazında pahalı göründüğü Zürih ve Kopenhag ise asgari ücretle en çok latte alınabilen Avrupa şehirleri.

İşte ülkelerde en düşük maaşların alabildiği latte sayıları

gggggggg.jpg

Prof. Dr. Kara'nın çalışması, Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın yaşadığı ekonomik sıkıntıları bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar bu durumun çözümü için hem yetkililerin hem de tüm iş verenlerin duyarlı olması gerektiğini belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN