Yaşanan kur şokuyla birlikte iş dünyasından da tepkiler yükselmeye başladı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan “Dün faiz indirimine giden Merkez Bankası’nın, bugün elindeki kıymetli döviz kaynaklarını piyasaya sürmesini şaşkınlıkla izliyoruz” ifadesini kullandı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da “Piyasaların ivedilikle istikrara kavuşmasını sağlayacak acil önlemler alınmasını ve öngörülebilirliğin temin edilmesini bekliyoruz” paylaşımını yaptı.
EKONOMİ SERVİSİ
Kur yeni zirvesinin ardından iş dünyası da havlu attı. Resmi açıklamalar peş peşe gelmese de iş dünyası temsilcileri artan kuru sosyal medya hesapları üzerinden ‘hayretle izlediklerini’ aktardı.
TCMB’nin döviz müdahalelerinin ardından İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Twitter hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı.
Bahçıvan yaptığı açıklamada “Dün faiz indirimine giden Merkez Bankası’nın, bugün elindeki kıymetli döviz kaynaklarını piyasaya sürmesini şaşkınlıkla izliyoruz” ifadesini kullandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sosyal medya hesabından “Piyasaların ivedilikle istikrara kavuşmasını sağlayacak acil önlemler alınmasını ve öngörülebilirliğin temin edilmesini bekliyoruz” diye paylaşım yaptı.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da Twitter paylaşımında, “Merkez Bankası açıklaması sağlıksız fiyat oluşum nedeni ile müdahale edilmiştir, dün faiz indirirken belli değilmiydi. Önümüzü görmek istiyoruz inen faiz bankalara yansımıyor maliyetleri arttırıyor” yorumunu yaptı. Dolar/TL’deki yılbaşından beri yükseliş yüzde 120’yi aştı.
Enflasyon yüzde 30’a giderken Merkez Bankası politika faizini yüzde 14’e indirdi. Ekonomistler “Mevcut politika bileşimi sürdürülemez” diyor. TCMB, TL’de yarattığı hasara rağmen politika faizini tahminler doğrultusunda dün yüzde 14’e düşürürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği faiz indirimlerinde son alanını Aralık ayında 100 baz puan ile kullandı. TCMB böylece önümüzdeki aylarda yüzde 30’u aşacağı tahmin edilen enflasyona rağmen zaten negatifte olan TL’nin reel getirisini daha da düşürmüş oldu. S&P Global’in ülke kredi derecelendirme direktörü Maxim Rybnikov dün Türkiye için “Mevcut politika bileşimi sürdürülemez” dedi.
TCMB açıklamasında önümüzdeki aylar için de yönlendirme olarak “Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir” denildi. Birçok ekonomist bu yönlendirmeyi ilk çeyrekte faiz indirimlerine ara verildiği ve TL’deki değer kaybına bu süreçte faiz artışı ile tepki verilmeyeceği anlamı çıkardı. Bankacılar ise ilk çeyrekte faiz artışı yapılmayacağı için zorunlu karşılık gibi makro ihtiyati tedbirler ve zaman zaman piyasaya doğrudan döviz satış müdahaleleri ile zaman kazanılmaya çalışılacağı değerlendirmesinde bulundu.
RİSK PRİMİ 5 AYIN ZİRVESİNDE
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül ayından başlayarak aralık ayına dek toplamda 500 baz puan faiz indirmesi sonrası döviz kurları rekor seviyelere ulaştı. Dolar bugün 17,14’le euro da 19,48’le tarihi zirveyi gördü. Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) ise gelişmelerin etkisiyle 521 baz puana yükseldi. Kredi risk pirimi en son bu yılın temmuz ayında 538 puana yükselerek zirveyi görmüştü. Bu veriler ışığın Türkiye’nin kredi risk primi 5 ayın zirvesine çıktı.
batan gemiyi ilk kim terk eder?
Yanıtla (3) (0)FARELER !
Yanıtla (0) (0)Çok şaşırdım,bir yerlerimi acımaya başladı acaba.
Yanıtla (0) (0)Ülkenin bu duruma gelmesinde sizin de az etkiniz olmadı. El birliği ile ülkeyi batırdınız sizin bu konuşmanız hiç samimi değil. Yarın biz öyle demek istemedik ekonomik sıkıntı yok önceki dönemler daha kötüydü kuyruklar vardı hükümet bu işin üstesinden gelecektir iktidarımız daha iyi bilir açıklamanızı dört gözle bekliyoruz....
Yanıtla (3) (0)Hepiniz 100er milyon dolar satsanız sorun kalmayacak. İyi günde alkış kıyamet, kötü günde hepiniz şikayet
Yanıtla (1) (0)Hisarcıklıoğlu piyasaların ivedilikle istikrara kavuşmasını sağlayacak acil önlemler alınmasını ve öngörülebilirliğin temin edilmesini bekliyormuş. Bu günlere iktidara yaptığı destekle gelindiğini millet biliyor. Aklımızla alay etmeye kalkmasın.
Yanıtla (3) (0)servetine servet katma şaşkınlıgıdır o.ezilen sabit gelirli fakirler oldu.iyi hoş o fakirlerde fanatik akpli ama yinede insan üzülüyor.
Yanıtla (5) (0)Dış güçler yine ne fena saldırdı ülkeme ya rabbi! Doları Avroyu Afgan parasını ... hepsini zıplattılar. 2022'de yurtdışına 170 milyar dolar döviz borcu ödememiz gerekiyormuş. Bu kurlarla nasıl ödeyeceğiz, ödeyemeyiz ki. Valla dış güçler bu sefer tamamen batırdı bizi. 17 Aralık tarihi iyice unutulmazlaştı.
Yanıtla (6) (0)Ne oldu Pasinyan raks ediyrdin
Yanıtla (6) (0)Günaydın demiyorum çünkü her şeyden haberiniz var, bundan eminim..
Yanıtla (9) (0)Şundan da eminim, çıkarlarına teslim olanların, ülkeye verecekleri hiçbir şey olamaz.
Rıfat efendi,
Yanıtla (11) (0)Verdiğin desdeklerinle iktidarı iyice şımarttın.
Şimdi hiç günah çıkartma!
İkisi de kaypak. Bugüne kadar ses çıkartmayan içten pazarlıklı adamlar.
Yanıtla (9) (0)Kuyruklarında ballı ihaleler için dolaşıp nemalanırken bütün yanlışlara sessiz kaldınız. Sizde sorumlusunuz...
Yanıtla (7) (0)Gerçekten ben hiç şaşırmadım. Günaydın Beyler.
Yanıtla (5) (0)Bu ülkenin bu hâle gelmesinde iki grubun büyük rolü var. birinci grup benim işim rast gitsin yerim koltuğum sağlam olsun ne olursa olsun. ikinci grup kömür ve makarna torbalarına alışmış kesim bunlarda günü kurtarma derdinde gelecekleri pek hesaba katmazlar... birinci grup menfaat ve çıkar ve koltuk tehlikeye girince kendine gelir. ikinci grup ise kömür ve makarna torbaları gelmeyince kendine gelir. ama faydası olmuyor o zaman ne kendisine nede ülkesine..
Yanıtla (12) (0)Penguen belgeseli bulayım da seyredeyim.
Yanıtla (5) (0)Valla sesiniz çıkarmasanız daha iyi. Bunlar düşman arıyor.
Yanıtla (6) (0)Günaydın beyler sesinizi yüksek çıkarın bakalım. Gür sesle hadi bakalım görelim sizi.
Yanıtla (15) (0)