Milyonlarca çalışan dikkat! İstifa ederken o yazıyı SGK'dan almazsanız kıdem tazminatınız yanabilir

Milyonlarca çalışan dikkat! İstifa ederken o yazıyı SGK'dan almazsanız kıdem tazminatınız yanabilir

İşten ayrılmak isteyen ancak kıdem tazminatı almak isteyenler dikkat! Bu hakkınızı sakın yakmayın. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir detay ortaya çıktı. SGK'dan almayanların kıdem tazminatı yanıyor. İşte tüm detaylar…

İşinizden kendi isteğinizle ayrılmayı düşünüyor ve kıdem tazminatınızı da almak istiyorsanız, bu habere kulak verin! Özellikle emeklilik için yaş dışındaki şartları (prim günü, sigortalılık süresi) tamamlayan çalışanlar için hayati önem taşıyan bir detay ortaya çıktı. Uzmanlar ve araştırmalar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınacak tek bir yazının, istifa sonrası kıdem tazminatı alıp alamayacağınızı belirleyebileceği konusunda uyarıyor. Bu yazıyı almadan atılacak bir istifa adımı, yılların emeği olan kıdem tazminatınızın buharlaşmasına neden olabilir!

KIDEM TAZMİNATINDA "SGK YAZISI" ŞARTI NEDİR?

Normal şartlarda kendi isteğiyle istifa eden çalışan kıdem tazminatı alamaz. Ancak kanunun sunduğu önemli bir istisna var: Eğer çalışan, emeklilik için gereken yaş şartı hariç, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını tamamlamışsa, istifa etse dahi kıdem tazminatına hak kazanabilir.

İŞTE KRİTİK NOKTA: Bu haktan yararlanabilmek için çalışanın, istifa etmeden ÖNCE Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak, bu şartları (prim günü ve sigortalılık süresini) taşıdığına dair resmi bir yazı (Kıdem Tazminatına Esas Yazı) alması gerekiyor.

SGK'dan toplu ödeme! SGK kimlere ödeme yapacak şartları neler? - Gıda Hattı

YAZI YOKSA TAZMİNAT DA YOK MU?

Evet, maalesef durum genellikle böyle işliyor. Araştırmalar ve uzman görüşleri gösteriyor ki:

Eğer çalışan, emeklilik şartlarını (yaş hariç) sağladığını SGK'dan aldığı resmi yazıyla belgeleyemezse,

Ve bu yazıyı istifa dilekçesiyle birlikte işverene sunmazsa,

İşveren, çalışanın bu özel durumu kanıtlayamadığı gerekçesiyle kıdem tazminatı ödemesi yapmayabilir ve çalışan bu hakkını büyük ölçüde kaybeder.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Bu durum özellikle;

  • Sigorta başlangıç tarihi eski olan (Örn: 08.09.1999 öncesi ve 3600 gün / 15 yıl şartını sağlayanlar),
  • Diğer sigorta başlangıç tarihlerine göre gereken prim günlerini (Örn: 4500, 5400 gün) ve sigortalılık süresini (Örn: 25 yıl) dolduran,
  • Ancak emeklilik için sadece yaşının dolmasını bekleyen ve işinden ayrılmayı düşünen milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor.

SGK Primlerinin Eksik Yatması Halinde İşçinin Yapması Gerekenler ve Hakları Nelerdir? - Tekcan Hukuk Bürosu

NE YAPMALI? ÖNCE SGK, SONRA İSTİFA!

Eğer bu durumdaysanız ve istifa ederek kıdem tazminatı almayı planlıyorsanız, hak kaybı yaşamamak için atmanız gereken adımlar net:

  • Mutlaka istifa etmeden önce bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne başvurun.
  • "Kıdem Tazminatına Esas Yazı" talebinde bulunun ve bu belgeyi alın.
  • İstifa dilekçenizi hazırlarken, aldığınız bu resmi yazıyı da ekleyerek işvereninize sunun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN