Odeabank el değiştiriyor: ADQ, sermayenin yüzde 96'sını satın aldı

Odeabank el değiştiriyor: ADQ, sermayenin yüzde 96'sını satın aldı

ADQ, Odeabank’ın sermayesinin yüzde 96’sını satın almak için Bank Audi liderliğindeki konsorsiyumla nihai anlaşmaya vardı.

Abu Dabi merkezli ADQ, Bank Audi’nin Türkiye’de faaliyet gösteren iştiraki Odeabank’ın yüzde 96'lık hissesini satın almak için nihai bir anlaşmaya imza attığı açıklandı. Bank Audi'nin açıklamasına göre, bu anlaşma ile ADQ, Odeabank’ın ana hissedarı olarak Türkiye pazarına güçlü bir giriş yapacak. Satış işlemiyle ilgili finansal detaylar paylaşılmasa da, hisse devirlerinin düzenleyici kurumlardan gerekli izinlerin alınmasıyla tamamlanması bekleniyor.

KAP'A AÇIKLAMA

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, satışa konu olan hisselerin dağılımı netleştirildi. Bank Audi, yüzde 76,42 oranındaki ana hissesiyle birlikte Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) yüzde 8, Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) yüzde 6,36, IFC FIG Investment Company'nin yüzde 3,43 ve Mohammad Hassan Zeidan'ın yüzde 1,78 oranındaki hisselerini de ADQ'ya devredecek.

Odeabank, 2012 yılında Bank Audi'nin Türkiye pazarına girme hamlesiyle faaliyete başlamıştı. Bank Audi, merkezi Lübnan'da bulunan ve yedi farklı ülkede kurumsal, ticari, bireysel, yatırım ve özel bankacılık gibi birçok alanda hizmet sunan bölgesel bir bankacılık grubu olarak biliniyor.

ADQ VE BANK AUDİ’DEN AÇIKLAMALAR: BÜYÜME PLANLARINI HIZLANDIRACAK

ADQ Grup Başkan Yardımcısı Mansour AlMulla, anlaşmayı değerlendirirken şunları söyledi:
"Odeabank, ADQ’nun bir parçası olarak yeni sermayeye erişim sağlayacak. Aynı zamanda, geniş portföyümüzle Türkiye'nin cazip piyasa dinamiklerini bir araya getirerek önemli sinerjiler yaratmayı hedefliyoruz. Bu yatırımın, Odeabank’ın büyüme planlarını hızlandırarak finansal hizmetler sektöründe teknolojik inovasyona öncülük edeceğine inanıyoruz."

Bank Audi CEO’su Khalil El Debs ise açıklamasında bu satışın, grubun Lübnan ve Avrupa operasyonlarına odaklanma stratejisiyle uyumlu olduğunu belirtti:

"Türk iştirakimiz Odea Bank A.Ş.’nin ADQ gibi küresel bir kurumun ilgisini çekmiş olmasından memnunuz. Bu anlaşma, Bank Audi'nin bölgesel hedeflerine daha güçlü bir şekilde odaklanmasını sağlayacak."

ADQ’nun Türkiye ile olan ticari ilişkilerini derinleştirme çabaları, bu satın almayla yeni bir ivme kazandı. ADQ, 2022 yılında Türkiye Varlık Fonu ile birlikte, teknolojik inovasyona odaklanan şirketlere yatırım yapmak amacıyla 300 milyon ABD doları tutarında bir fon oluşturmuştu. Aynı yıl, Türkiye’de faaliyet gösteren ilaç firması Birgi Mefar Grubu'nu satın alarak bu şirketi kendi küresel yaşam bilimleri holdingi olan Arcera'nın bünyesine katmıştı.

2023’te ADQ, Türkiye ile ekonomik iş birliğini güçlendirmek amacıyla iki ayrı mutabakat zaptı imzalayarak ilişkilerini daha da geliştirme yolunda önemli adımlar attı. Bu yeni satın alma işlemiyle ADQ, hem finans sektöründeki varlığını güçlendirmeyi hem de Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN