Merkez Bankası beklenti anketini yayınladı: Enflasyon beklentisi yükseldi

Merkez Bankası beklenti anketini yayınladı: Enflasyon beklentisi yükseldi

Merkez Bankası, Ağustos ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Son rakamlara göre; yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki ankette yüzde 42,95 iken, bu anket döneminde yüzde 43,31'e yükseldi. Dolar kuru beklentisi ise bu anket döneminde 37,28 TL'ye geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 69 katılımcının yanıtlarından oluşan Ağustos ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı.

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,95 iken, bu anket döneminde yüzde 43,31 olarak gerçekleşti.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 30,02 iken, bu anket döneminde yüzde 28,71 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 19,32 ve yüzde 19,30 olarak gerçekleşti.

DOLARI/TL BEKLENTİSİ 37,28 TL OLDU

Katılımcıların cari yıl sonu ABD Doları/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 37,37 TL iken, bu anket döneminde 37,28 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,52 TL iken, bu anket döneminde 42,03 TL olarak gerçekleşti.

Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 3,4 olarak gerçekleşti.

Anket sonuçlarını değerlendrien Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerinin on aydır iyileştiğini söyledi.

Şimşek, Temmuz ayında yüksek gerçekleşen aylık enflasyonun yıl sonu beklentisinde sınırlı artışa neden olduğunu söyledi.

Yıllık enflasyonun ağustos ayında belirgin şekilde gerilemesini beklediklerini belirten Şimşek, yılın kalan döneminde de düşüşe devam etmesini öngördüklerini ifade etti.

"YILLIK ENFLASYONUN AĞUSTOSTA DA GERİLEMESİNİ BEKLİYORUZ"

Şimşek, sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri on aydır iyileşiyor.

Temmuzda geçici etkiler kaynaklı yüksek gerçekleşen aylık enflasyon yıl sonu beklentisinde sınırlı artışa yol açsa da 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 28,7’ye gerilerken, 24 ay sonrası yüzde 19,3 oldu.

Yıllık enflasyonun ağustosta da belirgin şekilde gerilemesini ve yılın kalan döneminde düşüşe devam etmesini bekliyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN