Mazot ve gübre desteği yerine 3 farklı destek geliyor! Tarımda sistem sil baştan değişiyor: İşte yeni destekler...

Mazot ve gübre desteği yerine 3 farklı destek geliyor! Tarımda sistem sil baştan değişiyor: İşte yeni destekler...

Tarımla ilgilenen binlerce kişiyi yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Şimdiye kadar verilen mazot ve gübre desteği yerine artık 3 farklı destek verilecek. Bu yeni adımla beraber tarım sisteminde yeni bir döneme geçiş yapılacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

Tarımda destekleme sistemi köklü bir değişime uğruyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni destekleme modelini açıkladı ve çiftçilere yönelik desteklerin kapsamını yeniden belirledi. Mazot ve gübre desteklerinin kaldırılmasının ardından, tarımsal destekler artık üç ana başlık altında verilecek: Temel Destek, Planlı Üretim Desteği ve Üretimi Geliştirme Destekleri. Yeni modelle birlikte, desteklerin nasıl sunulacağı ve hangi ürünlerin bu desteklerden yararlanacağı konusunda detaylar netleşti.

yeni-proje-12-001.jpg

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KALKIYOR, YENİ DESTEKLER GELİYOR

Yeni destekleme modeline göre, mazot ve gübre destekleri tamamen kaldırılacak. Ancak çiftçilerin mali yükünü hafifletmek amacıyla, yeni destekleme modeli kapsamında bazı ürünlerde önemli mali destekler sağlanacak. Temel Destek, Planlı Üretim Desteği ve Üretimi Geliştirme Destekleri ile çiftçilerin mazot ve gübre maliyetlerinin nasıl karşılanacağı ayrıntılı şekilde açıklandı.

yeni-proje-13-001.jpg

TEMEL DESTEKLER

Temel destekler, ürünlerin üretim maliyetlerine göre kategorilere ayrılarak verilecek. 2025 üretim yılı için dekara 244 TL olarak belirlenen destek katsayısı ile hesaplanan bu destekler, tüm ürünler için mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'ini karşılayacak. Kategorilere göre ödenecek destekler ise şu şekilde:

2. Kategori: Arpa ve buğday üreten çiftçilere dekara 317,2 TL,

3. Kategori: Ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye ve çay üreten çiftçilere dekara 366 TL,

4. Kategori: Pamuk ve çeltik üreten çiftçilere dekara 549 TL temel destek sağlanacak.

p-3.jpg

PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ

Planlı Üretim Desteği kapsamında, belirli ürünler için mazot maliyetinin %100'ü ve gübre maliyetinin %50'si karşılanacak. Ayrıca, yeraltı su kısıtının bulunduğu bölgelerde bu destekler %100'e çıkarılacak. Planlı üretim kapsamındaki ürünler arasında arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), mercimek, mısır, nohut, pamuk, patates, soğan, soya ve yem bitkileri bulunuyor.

Süt havzalarında yem bitkisi üreten çiftçilere ise destek katsayısının %50'si kadar ilave destek ödenecek. Su kısıtının tespit edildiği havzalarda ise ilave yeraltı su kısıtı desteği sağlanacak.

ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEKLERİ

Verim ve kaliteyi artırmak için çeşitli destekler devam edecek. Bu kapsamda sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre desteği verilmeye devam edecek. Ayrıca, örtü altı paket destek tutarı 3.825 TL'ye, açıkta paket destek tutarı ise 1.305 TL'ye çıkarıldı. Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira tarifesinin %75'i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği 1.500 TL'ye, tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ise 294.000 TL'ye yükseltildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN