Maliye lüks araç sahiplerinin peşinde! 7 bin 885 lüks araç tespit edildi

Maliye lüks araç sahiplerinin peşinde! 7 bin 885 lüks araç tespit edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in talimatıyla gelir beyan etmeyen lüks araç sahiplerine yönelik kapsamlı bir inceleme başlattı. Vergi müfettişleri, özellikle yüksek gelirli gruplarda vergi kaçırmayı önlemek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla harekete geçti. Vergi müfettişleri, gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen kar dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduğu, 7 bin 885 lüks aracı tespit etti.

Bakan Şimşek'in talimatıyla harekete geçen vergi müfettişleri, gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen kar dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduğu, 7 bin 885 lüks aracı tespit etti. Öncelikle 500 araç sahibi vergi incelemesine sevk edildi. Vergi müfettişleri, lüks araçların hangi gelir kaynağıyla elde edildiğini tespit ederek, gelirleri vergilendirilecek.

7 BİN 885 ARAÇ MERCEK ALTINDA

Vergi Denetim Kurulu (VDK), 7 bin 885 lüks aracı mercek altına aldı. Bu araçların büyük bir kısmı Porsche, Bentley, Ferrari gibi prestijli markalara ait.

İncelemelerde, birçok araç sahibinin gelir beyanı yapmadığı veya beyan ettiği gelirin araç alımına yetmediği tespit edildi. Özellikle şirket ortakları, kar dağıtımı yapmadan lüks araç satın almaları dikkat çekti.

KAR DAĞITMAYIP MERCEDES ALDILAR

VDK, (Vergi Denetim Kurulu) incelemesi kapsamında dikkati çekici dikkat çeken örneklerle de karşılaşıldı.

Örneğin, şirket sahibi kişilerin 2023 yılında 23 milyon lirayı bulan bedellerle Mercedes aldığı ancak şirketlerinin son iki dönemde sadece birkaç milyon lira dönem karı olduğu ve kar dağıtımında bulunmadığı tespit edildi. Yapılan kontrollerde araç bedellerinin şirketlerin banka hesaplarından gönderildiği ancak kayıtlara yansımadığı belirlendi.

Başka bir örnekte de herhangi bir gelir beyanında bulunmayan ve ortaklığı olmayan kişilerin 2023 yılında 27 milyon lira bedelle Bentley taşıt aldığı ortaya çıktı.

DETAYLI İNCELEME YAPILIYOR

Müfettişler, bu araçların hangi gelirle alındığını tespit etmek için detaylı incelemeler yapıyor. Yasal bir gelir kaynağı bulunamayan durumlarda ise kara para aklama şüphesiyle inceleme başlatılacak. Bakan Şimşek'in "Çok kazanandan çok vergi" prensibi doğrultusunda yürütülen bu çalışma, vergi sisteminde adaleti sağlamayı amaçlıyor.

Başlangıç olarak 500 araç sahibi vergi incelemesine sevk edildi. Ancak VDK, risk analizleri doğrultusunda incelemeleri tüm ülkeye yayacak ve kapsamını genişletecek.

Maliye Bakanlığı'nın duruşu, vergi kaçakçılığına karşı önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Lüks tüketim ile gelir arasındaki uyumsuzlukların ortaya çıkarılması, vergi gelirlerinin artırılmasına ve kayıt dışı ekonominin azalmasına katkı sağlaması bekleniyor

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN