Konutta ibre tersine döndü: Fiyatların en çok düştüğü üç ülkeden biri Türkiye

Konutta ibre tersine döndü: Fiyatların en çok düştüğü üç ülkeden biri Türkiye

Uluslararası Ödemeler Bankası verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye, konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri oldu. Küresel konut fiyatları bu dönemde reel olarak yüzde 1 geriledi. En büyük düşüş yüzde 13,7 ile Lüksemburg'da, yüzde 13,2 ile Hong Kong'da kaydedilirken, Türkiye'de fiyatlar yüzde 8,9 düştü.

Küresel ekonomik koşulların etkisiyle pandemi sonrası dönemde hızla yükselen konut fiyatları, 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana düşüş trendine girdi. İsviçre merkezli Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından açıklanan 2024'ün ilk çeyrek konut fiyatı istatistikleri, küresel piyasalardaki bu eğilimin sürdüğünü gösterdi.

FİYATLARIN EN ÇOK DÜŞTÜĞÜ ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ

Türkiye, bu dönemde konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri olarak dikkat çekti.

BIS'in verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde küresel konut fiyatları reel olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında düşüş gösterdi. Pandemi döneminde dünya genelinde hızla artan konut fiyatları, özellikle 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana küresel düzeyde düşüş eğiliminde. Bu düşüş, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 3,1 gibi yüksek bir orana ulaşmış olsa da, 2024'e girerken bu eğilim hız kesti.

Türkiye, BIS'in açıkladığı verilere göre, 2024'ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en sert düşüş gösterdiği ülkelerden biri oldu. Türkiye'de bu dönemde konut fiyatları reel olarak yüzde 8,9 oranında geriledi. Türkiye'deki bu düşüş, Lüksemburg (yüzde 13,7) ve Hong Kong (yüzde 13,2) ile birlikte, en büyük düşüş oranlarını sergileyen ülkeler arasında yer aldı.

KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTTIĞI ÜLKE BAE

Öte yandan, konut fiyatlarında artış kaydeden ülkeler de dikkat çekti. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 15,6 ile konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke oldu. BAE'yi, yüzde 14,6 ile Polonya ve yüzde 12,2 ile Bulgaristan izledi.

Türkiye, pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan olağanüstü artışlarla dünya genelinde ön plana çıkmıştı. 2022'nin üçüncü çeyreğinde Türkiye'de konut fiyatlarındaki yıllık reel artış oranı yüzde 59,6'ya ulaşarak rekor seviyelere çıkmıştı. Ancak bu hızlı yükseliş, sonraki dönemde yavaşladı ve 2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'de 2019'un son çeyreğinden bu yana ilk kez reel bazda bir düşüş yaşandı. Buna rağmen, Türkiye, 2019'un son çeyreğinden bu yana konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olmaya devam ediyor. BIS verilerine göre, Türkiye'de bu dönemde konut fiyatları reel olarak yüzde 119,4 oranında artış gösterdi.

Gelişmiş ekonomilerde ise konut fiyatlarındaki düşüş neredeyse durma noktasına geldi. 2024'ün ilk çeyreğinde bu ülkelerde konut fiyatları yıllık bazda sadece yüzde 0,3 oranında geriledi. Buna karşın, gelişmekte olan ekonomilerde konut fiyatlarındaki düşüş hız kazandı. 2023'ün dördüncü çeyreğinde yüzde 1,4 oranında düşüş kaydedilen gelişmekte olan ekonomilerde, 2024'ün ilk çeyreğinde bu düşüş yüzde 1,6'ya yükseldi. Bu durum, büyük ölçüde Asya ülkelerindeki fiyat gerilemelerinden kaynaklandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN