İşçilerin gelir payı eridi, eşitsizlik derinleşiyor

İşçilerin gelir payı eridi, eşitsizlik derinleşiyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), yeni raporunda çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Son yıllarda işçilerin küresel gelir pastasından aldıkları pay önemli ölçüde azaldı. Özellikle Kovid-19 pandemisi ve teknolojik gelişmeler, bu durumu daha da kötüleştirdi. Rapora göre, 2019-2022 yılları arasında iş gücü gelir payında 0,6 puanlık bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, işçilerin gelirlerinin son 20 yılda toplamda 1,6 puan azalmasına neden oldu ve yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık bir kayba denk geliyor.

Dünya genelinde işçilerin yaşam koşulları giderek zorlaşırken, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) alarm zillerini çalıyor. ILO'nun "2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm" raporu, işçilerin gelirlerindeki düşüşün endişe verici boyutlara ulaştığını gösterdi.

Rapora göre, 2019-2022 yılları arasında küresel iş gücü gelir payında 0,6 puanlık bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, işçilerin gelirlerinin son 20 yılda toplamda 1,6 puan azalmasına neden oldu ve yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık bir kayba denk geliyor. Bu durum, küresel eşitsizlikleri artırarak, Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasını zorlaştırıyor.

BirGün'ün aktardığına göre, Kovid-19 salgını, bu düşüşte önemli bir etken oldu ve küresel krizler, var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirdi.

Raporda, yapay zekanın ivmesinin artmasıyla, iş gücü geliri payı üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşabileceği ve bu durumun eşitsizliği daha da derinleştirebileceği uyarısında bulunuldu.

ILO'DAN ÇAĞRI: ADİL DAĞILIM İÇİN GÜÇLÜ POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR

ILO Genel Müdür Yardımcısı Celeste Drake, gelir dağılımındaki bu değişikliklerin ülkeleri harekete geçmeye zorladığını ifade etti. Drake, kapsayıcı büyümeyi sağlamak ve sürdürülebilir kalkınma yolunu herkes için inşa etmek amacıyla örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve etkin iş idaresi gibi politikaların hayati önem taşıdığını vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN