Herkes şifalı diye alıyordu, yüzde 38 zam geldi! Kimsenin eli artık değmeyecek, tescilli lezzetin fiyatı cep yakıyor

Herkes şifalı diye alıyordu, yüzde 38 zam geldi! Kimsenin eli artık değmeyecek, tescilli lezzetin fiyatı cep yakıyor

Türkiye’nin tescilli lezzeti olarak bilinen dünyaca ünlü Anzer Balı’na cepleri yakacak bir zam geldi. Şifasıyla herkesi kendine bağlayan bu balı almaya artık kimsenin eli gitmeyecek desek yeridir. İşte konuya ilişkin detaylar…

Eşsiz çiçek florası ile ünlü Anzer Yaylası’nda üretilen Anzer Balı’nın kilogram satış fiyatı 2 bin 500 liradan bu yıl 4 bin liraya çıkarıldı. Hacettepe Üniversitesi Anzer’deki bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye kendi kovanlarını 1 ay sonra açmak için kurarak mühürledi. 1 ay sonra yeniden açılacak olan petekten alınan numune bu yılın referans ürünü olacak. Yani bal sağımının sona ermesi ile Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne gönderilen bal numuneleri, üniversitenin elindeki çiçek listesi değil kendi kovanlarından aldıkları referans ballar örnek alınarak tahlil edilecek.

yeni-proje-32.jpg

KİLOSU 4 BİN LİRA OLDU

Rize’nin coğrafi işaretli dünyaca ünlü ürünü olan Anzer Balı’nın bu yıl 1 kilogramlık satış fiyatı 4 bin TL oldu.

yeni-proje-31.jpg

Bu yıl Anzer Yaylası’nda Hacettepe Üniversitesi tarafından yeni bir uygulama yapıldığını ifade eden Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz, “İlk etapta yani haziran ayında Anzer Yaylasında havaların iyi gitmesiyle birlikte verimli bir sezon olacağını düşünüyoruz. Zaten şu an yaylada bir bal havası var. Sağıma daha var. Buranın bir bal akış dönemi var. Şu an için umutluyuz ama biraz havalar bozdu. O nedenle biraz bir gerileme oldu. Ağustos’un 1’i ile 20’si arasına kadar bal üretimi devam edecek. İnşallah yeni sezonda iyi bir bal olacağını düşünüyoruz. Anzer Balının sağım işlemleri ağustos ayının 1’i ile 20’si arasında olacaktır” dedi.

yeni-proje-33.jpg

İLERLEYEN ZAMANLAR İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR

Muzaffer Deniz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sağım yapıldıktan sonra bizler kooperatif olarak üreticilerimizden balları alarak Rize’deki dolum tesislerinde saklamaya alıyoruz. Ondan sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden arkadaşlar gelerek numune alıyor. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi bölümüne gönderiliyor. Ballar uygun olduğu gösterildikten sonra coğrafi işaretli olarak dolumlar yapılıyor ve satışa hazır hale getiriliyor. Anzer Balının flora incelemesi 1977-1978 tarihlerinde yapılmıştır. Bazı iklim değişikleri sebebiyle Anzer Yaylasındaki florada değişiklik olup olmadığına dair araştırma yapılıyor. Aslı Özkırım hocamız Anzer Yaylasına gelerek bazı kovanlara gelerek mühürleme yaptı. Yeni dönemde Anzer Yaylasında çiçek kaybı veya artışı var mı diye çalışma yapılıyor. Bu da tüketici için önemli. Hem Anzer Yaylasında ayırt edici özelliklerin belirlenmesi ve tüketiciye de orijinal balın ulaştırılması için böyle bir çalışma yapılmaktadır.”

yeni-proje-34.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN