Fitch'in not artırımında dikkat çeken çıkar grupları uyarısı: ‘Politika geri dönüşleri riski hala mevcut’

Fitch'in not artırımında dikkat çeken çıkar grupları uyarısı: ‘Politika geri dönüşleri riski hala mevcut’

Fitch'in Türkiye raporunda, politika geri dönüşleri riskine dikkat çekildi. Raporda, Türkiye'nin yakın tarihine bakıldığında, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riskinin hala mevcut olduğu belirtildi. Ekonomist Sekan Özcan da, “Bir kredi kuruluşu, tarihinde herhangi bir ülkenin kredi notuna ilişkin bir açıklamada bu terimleri kullanmış mıdır acaba?” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bugün Türkiye'yle ilgili raporunu yayınladı. Raporda, "Türkiye'nin yakın tarihi, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riski hala mevcuttur" ifadesi yer aldı. Ekonomist Serkan Özcan da bu duruma dikkat çekerek, sosyal medya paylaşımında şu ifadeyi kullandı: “Çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci…! Bir kredi kuruluşu, tarihinde herhangi bir ülkenin kredi notuna ilişkin bir açıklamada bu terimleri kullanmış mıdır acaba?” ifadesini kullandı.

Fitch değerlendirmesinde, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıkları ve döviz korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüş, muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceğini belirtti. Açıklamada, "Rezervlerin 2024 sonu itibarıyla 158 milyar ABD dolarına ve 2025 sonu itibarıyla 165 milyar ABD dolarına çıkmasını öngörüyoruz." denildi.

ENFLASYON TAHMİNİ

Enflasyonun 2024'ü yüzde 43'te tamamlamasını beklediğini açıklayan kuruluş raporunda şunları kaydetti: "Bu da yıl için ortalama %59,5 enflasyona yol açacak; ortalama enflasyon daha sonra 2025'te %31'e (2025 sonunda %21) düşecek, bu da "BB" derecelendirme kategorisindeki en yüksek seviye olacak. Hala yüksek öngörülen enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, para politikasının erken gevşetilmesi veya temel durumumuz olmayan mevcut politika yönünün terk edilmesi, enflasyonist baskıları ve dolayısıyla makro-finansal istikrarı ve ödemeler dengesi risklerini yeniden canlandırabilir."

'POLİTİKA GERİ DÖNÜŞLERİ RİSKİ HALA MEVCUT'

Açıklamada, "Temel düşüncemiz, mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek almaya devam ettiğidir. Bununla birlikte, Fitch'in görüşüne göre, Türkiye'nin yakın tarihi, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riski hala mevcuttur" dendi.

Fitch, büyümenin 2024'te yüzde 3,5'e düşmesini, gelecek yıl yüzde 2,8'de kalmasını öngörüyor.

Fitch, en son 8 Mart'ta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya, görünümü ise "durağan"dan "pozitif"e yükseltmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN