FATF: Türkiye kara para aklamayla mücadelede önemli adımlar attı

FATF: Türkiye kara para aklamayla mücadelede önemli adımlar attı

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Dönem Başkanı T. Raja Kumar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasını değerlendirdi. Kumar, "Türkiye kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelesini iyileştirmek için önemli adımlar attı ve eylem planındaki tüm maddeleri ele aldı." dedi.

Singapur'un iki yıl süreyle üstlendiği dönem başkanlığında, bu yıl 23-28 Haziran'da düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten FATF Genel Kurulu tamamlandı.

FATF Dönem Başkanı T. Raja Kumar, genel kurul sonrası düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Ekim 2021'de FATF'ın "gri liste" olarak adlandırılan "artırılmış izleme sürecine" eklendiğini hatırlattı.

Kumar, FATF yetkililerinin mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelesini iyileştirmek için önemli adımlar attığını teyit ettiğini belirtti.

Kumar, Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderdiğini vurgulayarak, "FATF Genel Kurulu, Türkiye ve Jamaika'nın çabalarının devam ettiğini ve sürdürülebilir olduğunu, bu değişiklikleri sürdürmek için gerekli siyasi iradeyi gösterdiklerini tespit etti." dedi.

Ülkelerin gri listeden çıkmasının mükemmel bir sisteme sahip oldukları anlamına gelmediğini de kaydeden Kumar, "Bu ülkeler için yapılacak daha çok iş var. Tespit edilen zayıflıkları ele almaya devam etmeleri gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE, CAYDIRICI YAPTIRIMLAR UYGULADI

Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200'ün üzerinde hükümet temsilcisi ile Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri gibi gözlemci kuruluşlar katıldı.

FATF Genel Kurulu'na ilişkin yapılan açıklamaya göre, FATF Genel Kurulu iki ülkeyi "gri liste" olarak adlandırılan "artırılmış izleme sürecinden" çıkardı. Genel Kurul, stratejik kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika'yı tebrik ederek, bu iki ülkenin artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağını belirtti.

Açıklamada, Türkiye ve Jamaika'nın belirlenen stratejik eksikliklerin giderilmesine yönelik eylem planlarını zamanında tamamladıkları ve artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacakları ifade edildi.

Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ihlallerine ilişkin caydırıcı yaptırımlar uyguladığı ve denetim eksikliklerini giderdiği belirtildi.

GÜNCEL LİSTEDE OLAN ÜLKELER

Genel Kurul'daki görüşmeler sonrasında, Monako ve Venezuela kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda "eksiklikleri olduğu" gerekçesiyle gri listeye alındı.

Bu iki ülkenin yanı sıra, Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Mali, Mozambik, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Tanzanya ve Vietnam FATF'ın artırılmış izleme sürecinde kalmaya devam etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN