Aralık ayında Meclis'e taşınacak EYT ile ilgili tüm detaylar belli olmaya başladı. EYT ile emekli olup ardından bu kişilerin işe devam etmesi halinde normal çalışan kişilere göre primleri 5 puan yükselmiş olacak. Bu durum emeklileri mutlu ederken patronların ise son derece rahatsız olduğu öğrenildi.
İlk etapta yaklaşık olarak 1,5 milyon kişinin, orta vadedeyse 5 milyon kişinin yararlanmış olacağı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) çalışmasında sona gelindi. Uzun bir süredir üzerinde çalışılan düzenlemenin aralık ayında Meclis'e sunulması bekleniyor.
EYT ile ilgili en çok konuşulan konulardan biri ise uygulamadan faydalanan kişilerin aynı işverende çalışmaya devam edip edemeyeceği. EYT'de çok sayıda çalışan kişinin emekli olması halinde işverenlere önemli bir tazminat yükü binecek. Örnek olarak 1000 çalışanı olan bir işletmede bu yükün 20 milyon liraya ulaşması bekleniyor.
NTV'nin haberine göre; çalışanların EYT'den yararlanıp aynı işyerinde çalışması durumunda işverene tazminat yükü binmeyecek. Dolayısıyla EYT'lilerin aynı işverende çalışması halinde tazminat sorunu kısmen çözülmüş olacak. Mevcut uygulamada emekli kişinin aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi durumunda prim bakımından da işverene yük biniyordu. Bu yükün azaltılması durumunda da işverenin hem tazminat yükü azalmış olacak hem de EYT'lilerin çalışması özendirilmiş olacak.
Sigortalı kişiler için işveren maliyeti brüt maaşın yüzde 17.5’i şeklindeyken emekli çalışanlar için ise brüt maaşın yüzde 24.5’i seyirlerine yükseliyor.
İşverenler de EYT sonrası için bu farkın kaldırılmasını ve emekli çalışanlar için de Hazine desteğinin uygulanmasını istiyor. Hükümetin İSE işverenin isteğine olumlu baktığı ve hesaplamaların yapıldığı ifade ediliyor.
İŞ VERENE PRİM DESTEĞİ NE DEMEK?
Mevcut işveren SGK prim oranları bakımından yüzde 5 Hazine desteği de düşünüldüğünde aktif sigortalılar için işveren maliyeti brüt maaşın yüzde 17.5’i oranındayken emekli çalışanlar için brüt maaşın yüzde 24.5’i seviyesinde.
Bu netice dahilinde de EYT’den faydalanıp aylık bağlatan bir kişi çalışmaya devam ederse işveren maliyetleri artacak. Burada da çalışmaya devam edecekleri kayıt dışına özendirmeyecek, çalışmaya devam etmek isteyenleri emekli olmamaya sevk edecek bir model kritik olacaktır. Bu noktada da TİSK ortaya somut öneriler koymuş durumda:
Emekli olmayı tercih edecekler için ise nitelikli işgücünü kaybetmemek adına brüt maaşın yüzde 24.5’ine denk gelen işveren maliyetinin aynı işyerinde çalışmaya devam etme şartıyla aktif sigortalılar ile aynı orana (yüzde 17.5) düşürülmesi fayda sağlayabilir.