Ev sahiplerine soğuk duş! Kiranın yüzde 20'sini devlet alacak iddiası: Yıllık kira vergisi de aylık oluyor

Ev sahiplerine soğuk duş! Kiranın yüzde 20'sini devlet alacak iddiası: Yıllık kira vergisi de aylık oluyor

Ev sahiplerinin yıllık olarak ödediği kira vergisinin aylık alınabileceği iddiaları gündemi salladı. Eğer bu uygulama hayata geçirilirse ev sahiplerinin her ay aldığı kiranın %20’si devlete gidecek. İşte detaylar…

Bankaya yatırılan kiranın %20’sinin vergi olarak kesildikten sonra kalanının ev sahibine verilmesi gündemde. Eğer bu iddia doğru olursa milyonlarca ev sahibi yıllık ödedikleri kira vergisini artık aylık ödemek zorunda kalabilir.

KİRA VERGİSİNİN OTOMATİK VERGİYE DÖNÜŞMESİ SÖZ KONUSU

Ev sahiplerinin yıl içerisinde bir kere beyanname vererek ödedikleri kira vergisi (Gayrimenkul Sermaye İradı-Gmsi) otomatik vergiye dönüşebilir. Bu doğrultuda iktidar tarafından hazırlanan vergi paketi kapsamında, kiracılar kirasını her ay bankaya yatıracak.

kiradan-vergi-1.jpg

Banka ise hesaba gelen kiranın %20’sini (5’te 1’ini) vergi olarak keserek Maliye’ye yollayacak, kalan para ise ev sahibinin hesabına geçecek. Bu düzenleme sonrasında örneğin evini 10.000 TL’ye kiralayan ev sahibinin aylık kira geliri 8.000 TL’ye düşmüş olacak.

kiradan-vergi-2.jpg

Mevcut yasaya göre 1 yıl süresince elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname olarak ödeniyor. Beyan esnasında her sene yeniden değerleme oranında artan istisna tutarı toplam gelirden düşülüyor ve kalan kısım üzerinden %15’ten başlayacak şekilde vergi alınıyor. Uygulamanın 2025 yılından itibaren elde edilecek kiraları kapsayacağı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN