Ethereum’da büyük değişim kapıda! EIP-7781 ile blok süresi %33 kısalabilir: Bu ne anlama geliyor?

Ethereum’da büyük değişim kapıda! EIP-7781 ile blok süresi %33 kısalabilir: Bu ne anlama geliyor?

Ethereum’da devrim niteliğindeki EIP-7781, blok sürelerini yüzde 33 kısaltarak ağ verimliliğini artırmayı hedefliyor. Ancak bu değişim, özellikle merkeziyetsiz borsalara avantaj sağlarken, solo stakerlar için bazı zorluklar getirebilir.

Ethereum (ETH) ekosistemini kökten değiştirebilecek yeni bir öneri gündemde: Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP-7781). Eğer kabul edilirse, bu girişim blok sürelerini %33 oranında kısaltmayı, ağın veri kapasitesini artırmayı ve işlem hacmini %50'ye kadar yükseltmeyi hedefliyor. Geliştiriciler, bu değişikliklerin özellikle merkeziyetsiz borsalar ve akıllı kontratlara dayalı uygulamalar için operasyonel verimliliği büyük ölçüde artırabileceğine dikkat çekiyor.

DAHA KISA BLOK SÜRELERİ AĞ PERFORMANSINI ARTIRABİLİR Mİ?

Illyriad Games’in kurucusu Ben Adams tarafından 5 Ekim’de sunulan EIP-7781, blok sürelerini 12 saniyeden 8 saniyeye indirirken ağın veri kapasitesini de artırmayı amaçlıyor. Bu strateji, Ethereum ağındaki işlem süreçlerini hızlandırmayı ve gecikmeleri en aza indirmeyi hedefliyor. Özellikle rollup çözümleri için büyük bir avantaj sağlayacak olan bu hamle, kullanıcılar ve geliştiricilere daha tutarlı ve hızlı bir ağ performansı sunabilir.

MERKEZİYETSİZ BORSALAR BU DEĞİŞİKLİKTEN NASIL ETKİLENECEK?

Ethereum araştırmacısı Justin Drake, blok sürelerinin kısaltılmasının işlem hızını artıracağını ve merkeziyetsiz borsalarda (DEX) %22'lik bir verimlilik artışı sağlayacağını savunuyor. Bu gelişme, Uniswap v3 gibi platformların daha hızlı ve maliyet etkin bir şekilde çalışmasına olanak tanıyabilir. Bu da, yıllık arbitraj maliyetlerinde önemli tasarruflar anlamına geliyor.

Bu önemli önerinin dikkat çeken noktaları şöyle:

  • Blok sürelerinin 8 saniyeye düşürülmesiyle işlem hızının artması.
  • İşlem hacmindeki artışla ağ verimliliğinin güçlenmesi.
  • Yalnız stakerlar için artan donanım ve bant genişliği gereksinimleri.
  • Merkeziyetsiz borsalar için ciddi maliyet tasarrufları.

Öneri, ağın dinamiklerini iyileştirme potansiyeli taşısa da, yalnız stakerlar için bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. Artan veri talepleri nedeniyle donanımlarını yükseltmeleri gerekebilir. Sektör uzmanı Adam Cochran, bu geçişin özellikle gas ücretleri dengelenmezse zorlayıcı olabileceğini belirtse de, Ethereum ağı için getireceği potansiyel faydaların önemli olduğunu vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN