ENAG Kurucusu Ulusoy’dan TÜİK Başkanı'na tepki: TÜİK, birbirinin ağzına bakan kişiler tarafından yönetiliyor

ENAG Kurucusu Ulusoy’dan TÜİK Başkanı'na tepki: TÜİK, birbirinin ağzına bakan kişiler tarafından yönetiliyor

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya düzenlediği basın toplantısıyla, enflasyon hesaplamalarına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Çetinkaya, Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) çalışma yöntemini de eleştirdi. Çetinkaya’nın eleştirilerine dair KARAR’a konuşan ENAG Kurucusu Veysel Ulusoy, “TÜİK'in yeteneksiz, sadece birilerinin ağzına bakan, bilgisiz kişiler tarafından yönetildiğini görüyoruz” dedi

BÜŞRA CEBECİ

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) enflasyon verilerini açıklamasının ardından verileri eksik hesapladığı ve manipülasyon yaptığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Tepkiler sürerken TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya bir basın toplantısıyla eleştirilere yanıt verdi.

TÜİK, ENAG’I HEDEF ALDI

Basın açıklamasında Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) çalışma yöntemini de eleştiren Çetinkaya, “ENAG, internet üzerinden her ay gözlemlediği artışları yanlış şekilde üst üste ekleyerek şişirilmiş bir zam hesabı yapıyor” dedi.

Çetinkaya ENAG’a yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"TÜİK ve ENAG verileri arasındaki farkı, kira fiyatları hesaplamalarında görebiliriz. TÜİK tarafından takip edilen kira fiyatları için diğer tüm mal ve hizmet fiyatlarında olduğu gibi sabit tanım ve kalitede seçilmiş olan 5 binin üzerinde konutun aylık kira değeri izlenmektedir. ENAG ise kira fiyatlarını emlak sitelerinden doğrudan almakta ve kira artışını her ay tüm kiracıların ev değiştirmiş olduğu varsayımı üzerinden hesaplamaktadır. ENAG, her ay tüm kiracılar yeni bir eve taşınıyormuşçasına hesaplama yapıyor, internet üzerinden her ay gözlemlediği artışları yanlış şekilde üst üste ekleyerek şişirilmiş bir zam hesabı yapıyor. Bu örnek ENAG'ın TÜFE metodolojisinden ne kadar uzak olduğunu sadece kira maddesinde dahi ortaya koymaktadır. Türkiye’deki kiracıların sadece yüzde 5’i-10’u ev değiştiriyor. Kiradaki fiyat artışları enflasyona geç yansır. ENAG'ın endekslerinin sadece 4 yıla yakın bir dönemde piyasa fiyatlarından ortalama 2-3 kat uzaklaştığı görülebilir."

Ayrıca Çetinkaya, İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi arasındaki farklılıklara yönelik yorumları da değerlendirerek, İTO'nun söz konusu hesaplarının metodolojisini 30 yıl önce TÜİK'ten aldığını ancak bu yöntemlerin artık eskidiğini öne sürdü.

TÜİK BECERİKSİZ KİŞİLER TARAFINDAN YÖNETİLİYOR

ENAG Kurucusu Veysel Ulusoy, Çetinkaya’nın eleştirilerine tepki gösterdi. KARAR’a konuşan Ulusoy, “TÜİK’in beceriksiz, birbirinin ağzına bakan, bilgisiz kişiler tarafından yönetildiğini görüyoruz” dedi.

Ulusoy, Hükümetin derinleşen ekonomik krizi ekonomi politikalarıyla değil, TÜİK eliyle, TÜİK verileriyle düzeltmeye çalıştığını ifade etti:

“2018 yılından beri süregelen ve gittikçe derinleşen ekonomik krizin ekonomik politikalarla düzeltilmesi gerekirken hükümet bunu TÜİK eliyle verilerle yapmaya başladı. Yolsuzlukların da beslediği, verimsiz yatırımların ülke kaynaklarını belirli bir gruba aktaran hükümetin TÜİK kanalıyla halkı fakirleştirmesinin bir sonucudur bu.

Arjantin ve Yunanistan'da benzeri daha önce yaşanan böyle bir durumda TÜİK'in yeteneksiz, sadece birilerinin ağzına bakan, bilgisiz kişiler tarafından yönetildiğini görüyoruz. Kendi kurumunu düzenlemekten aciz kişilerin ENAG'ı eleştirmesi tek kelimeyle komiktir. Daha düne kadar tüm soruşturma ve yargılamalarda TÜİK'e karşı haklı bulunan ENAG'ı, açıkça eleştirmekten başka iş yapmamış bu yöneticiler.

Bu yalan verilerden dolayı etkilenmiş, fakirleşmiş, geliri cebinden çalınmış herkesin yöneticilere karşı dava açması faydalı olur.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN