Ekonomistlerden faiz kararı değerlendirmesi: ‘Kasım’da indirim beklemeyin Aralık’ta bakarız’

Ekonomistlerden faiz kararı değerlendirmesi: ‘Kasım’da indirim beklemeyin Aralık’ta bakarız’

Merkez Bankası, politika faizini yedinci kez değiştirmeyerek yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın açıklamasında faiz indiriminin Kasım'da beklenmemesi gerektiği, Aralık ayında ise olasılığın düşük olduğunun ima edildiğini belirtti. Ekonomist İris Cibre, enflasyondaki belirsizlik vurgusunun hizmet sektöründeki iyileşme beklentisiyle çeliştiğine dikkat çekerken Uğur Gürses ise TCMB'nin likidite önlemlerinin yetersiz olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı.

Yedinci defa üst üste faizlerde değişiklik yapmayan TCMB, piyasa beklentileriyle uyumlu şekilde yüzde 50 olan politika faizini sabit tuttu.

Faiz kararının ardından ekonomistlerden de değerlendirme gecikmedi.

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın metnini "Kasım’da faiz indirimi beklemeyin, Aralık’ta bakarız, ama o da zor gibi." şeklinde değerlendirdi.

'3. ÇEYREK KONUSUNDA NASIL BU KADAR EMİN OLUNABİLİYOR?'

Merkez Bankası'nın paylaştığı metinde yer alan "Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır" cümlesini değerlendiren ekonomist İris Cibre ise şunları söyledi:

"Yani, faiz artırımı bitti ama indirime de gitmeyeceğim, son gelen data iyileşme hızında belirsizliği artırdı diyor

Fakat, bu cümlenin tam üzerinde hizmetlerdeki iyileşme 3. çeyrekte gerçekleşecek diye bekliyoruz diyor. Madem, iyileşme hızında belirsizlik arttı, 3. Çeyrek konusunda nasıl bu kadar emin olunabiliyor?"

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise "Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır." ifadesini şu şekilde değerlendirdi:

"Bari 500 milyar TL'lik likiditeyi 2-3 günlük vadede çekmenin ötesine geçecek birkaç adım atsaydınız..." eleştirisinde bulundu.

Şenol Babuş ise, yüzde 50 olarak açıklanan faiz kararının beklentilerle uyumlu olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN