TÜİK'in açıkladığı son enflasyon verilerine göre, Nisan ayında TÜFE yüzde 3,18 arttı, yıllık TÜFE ise 69,80 seviyesine yükseldi. Açıklanan verileri değerlendiren ekonomistler, Merkez'in yüzde 36 olarak açıkladığı yılsonu enflasyon hedefini hatırlattı. Hedefe ulaşılması için yılın geri kalanında aylık ortalama enflasyon değerinin yüzde 1,75 olması gerektiği belirtildi. Verileri değerlendiren Prof. Dr. Hakan Kara ise iki seçim arasında gerçek bir istikrar programı uygulanmadığını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), martta yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,80'e yükseldiğini açıkladı.
Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 5,02, yıllık enflasyonu yüzde 124,35 olarak hesapladı.
TCMB eski başekonomisti Prof Dr. Hakan Kara, yaptığı paylaşımda açıklanan verilerin mevcut programın çalıştığına dair kanıtlar içermediğini ve iki seçim arasında gerçek bir istikrar programı uygulanamadığını belirtti. "Kemer sıkma dönemi şimdi başlıyor" diyen Kara, Merkez Bankası'nını yüzde 36 olan enflasyon hedefine ulaşmak için yılın geri kalanında olması gereken aylık enflasyon değerlerini paylaştı.
Açıklanan veriler mevcut programın çalıştığına dair güçlü kanıtlar içermese de yılın kalanı farklı geçecek gibi görünüyor. İki seçim arasına denk geldiği için gerçek bir istikrar programı uygulanmadı. Kemer sıkma dönemi asıl şimdi başlıyor.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) May 3, 2024
Bugünkü veriden sonra %36 hedefine ulaşmak için yılın kalanında gereken aylık enflasyon değerleri. pic.twitter.com/jCEyR6ZkIz
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) May 3, 2024
Açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu ise,TÜİK ve ENAG enflasyon hesaplamaları arasındaki farkı Nisan 2024’de 2 puana yaklaştığını belirtti. Babuşçu, yüzde 3,18 olarak açıklanan Nisan 2024 aylık enflasyonunun son 61 yılın Nisan ayı enflasyon ortalamasını (%3,22) yakaladığını söyledi.
Nisan 2024 aylık enflasyonu (%3,18) son 61 yılın Nisan ayı enflasyon ortalamasını (%3,22) yakaladı. pic.twitter.com/jAp0K4OZ8l
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) May 3, 2024
Ekonomist İris Cibre ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TÜİK verilerini değerlendirdi ve şu ifadeleri kullandı:
"Mevsimsellik etkisi ile giyimdeki fiyat artışının Mayısa sarkmasını anlarım (4,58%)
Ama kimse bana gıda fiyatlarının bana bu ay 2,78% arttığını anlatmasın"
Mevsimsellik etkisi ile giyimdeki fiyat artışının Mayısa sarkmasını anlarım (4,58%)
— İris Cibre ???? (@iriscibre) May 3, 2024
Ama kimse bana gıda fiyatlarının bana bu ay 2,78% arttığını anlatmasın... https://t.co/nb8LArBR76