Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'nin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7 olarak korudu. Bu, Türkiye ekonomisinin mevcut koşullarda istikrarlı bir seyir izleyeceği beklentisini yansıtıyor. Raporda, Türkiye ekonomisindeki temel risklerin de göz ardı edilmediği görüldü
Bankanın yayımladığı “Bölgesel Ekonomik Beklentiler” raporunda Türkiye'ye ilişkin büyüme tahmini değişmezken, ekonomik büyümenin, büyüme itici güçlerinin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güvenindeki artışla 2025'te yüzde 3'e çıkmasının öngörüldüğü kaydedildi.
Rapor, Türkiye ekonomisinde pozitif gelişmeler olduğunu da vurguluyor. Türkiye'deki son politika değişiklikleri ve ülkenin Haziran 2024'te Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılması, yatırımcı güvenini artıran önemli faktörler olarak gösteriliyor.
TEMEL RİSKLER GÖZARDI EDİLMEDİ
Raporda, Türkiye ekonomisindeki temel risklerin de göz ardı edilmediği görüldü. Devam eden yüksek enflasyon, Türk lirasının reel değerlenmesinin ihracat ve turizm üzerindeki etkisi, bölgedeki yüksek jeopolitik gerginlikler ve kapsamlı kısa vadeli dış finansman ihtiyaçları göz önüne alındığında sıkı küresel finansman koşulları, Türkiye ekonomisi için önemli riskler olarak tanımlandı.
EBRD'nin Türkiye'ye olan desteği de raporla vurgulandı. Banka, 2023'te Türkiye'ye 2,5 milyar Euro rekor yatırım yaparak, ülkenin yeşil dönüşümüne önemli katkı sağladı.
EBRD raporu, Türkiye ekonomisinin zorlu bir dönemden geçmesine rağmen, büyüme yolunda olduğunu gösteriyor. Ancak, yüksek enflasyon, döviz kuru oynaklığı ve jeopolitik riskler gibi sorunların çözülmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor.
Uzmanlar, raporun, Türkiye ekonomisi için hem umut verici hem de dikkatli olunması gereken bir tablo çizdiğini belirtti. Türkiye'nin önünde zorlu bir süreç olsa da, doğru politikalar ve yapısal reformlarla daha güçlü bir ekonomiye kavuşmanın mümkün olduğuna dikkat çekildi.