Dolar 2 sene boyunca yükselmeyecek! Ünlü ekonomist açıkladı, elinde dolar olanlara büyük şok

Dolar 2 sene boyunca yükselmeyecek! Ünlü ekonomist açıkladı, elinde dolar olanlara büyük şok

31 Mart yerel seçimlerinden sonra yatay bir seyirde ilerleyen altın ve dolar fiyatlarına dair önemli açıklamalarda bulunan ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, yatırımcıyı üzecek haberi verdi. Öyle ki bu açıklamalar elinde dolar olanlara büyük şok olacak…

Birkaç yıldır düzenli bir artışta olan dolar kuru ile altın fiyatları, 31 Mart seçimleri sonrasında yatay seyrini sürdürüyor. 3 aydır 32 TL bandında olan dolar/TL kuru ile ons dalgalanmaları dışında sabit kalan altın fiyatları, yatırımcılar için büyük bir huzursuzluk olmaya başladı.

Birikimini TL’den değerlendirenler bu durumdan memnun kalırken, döviz ve altın tercih edenler ise endişeli bir halde. Birçok ekonomistin yaz aylarının sonlarından itibaren dolar kurunda yeni bir şok yaşanacağı iddialarına karşın ekonomist Atilla Yeşilada’dan farklı bir görüş geldi. Yeşilada, Türkiye’de yeni bir ekonomi dönemine girildiğinin altını çizerek, dolar kuru ile altın fiyatlarında TL kaynaklı herhangi bir ciddi yükselişin mümkün olmadığını aktardı.

dolar-1.jpg

DOLARDA 2 SENE YÜKSELİŞ OLMAYACAK

Kurda yaşanacak yükselişlerin sınırlı olacağını söyleyen Yeşilada, dolar/TL paritesinin 24 ay boyunca anlamlı bir artış yaşamayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki 12 hatta 24 ayda Türkiye'de hiçbir şekilde döviz krizi ya da döviz şoku olmaz. Dolar, Merkez Bankası'nın istediği miktarın üzerinde yükselmez ve bu miktar da çok düşük olacak. Meslektaşlarımı izliyorum ve sürekli olarak 'Türkiye'de bir döviz krizi olacak' iddiası dolaşıyor. Bu argümanlar ekonomi teorisine uygun olabilir, ancak pratikte farklı bir durum söz konusu. Türkiye'de uzun süre, belki 2 yıl boyunca hiçbir döviz sıkıntısı yaşanmayacak. Türkiye'de yaşanan dolar krizleri büyük ölçüde siyasi hatalardan kaynaklanıyor. Elbette tekrar yanlış politikalara dönersek döviz krizi olur."

yeni-proje-2-002.jpg

Önümüzdeki haftanın önemli olaylarına da dikkat çeken Yeşilada, "Hafta sonunda Fransa seçimlerinin ikinci turu var. Bunun dışında, ABD'de Biden'ın seçim yarışından çekilmesi söz konusu değil ancak çekilmeyeceğinin kesinleşmesiyle birlikte ekonomide sert çalkantılar yaşanabilir. Sahte rallilere kanmayın. Gelecek haftaya kadar riskli yatırım kararları almayın." Dedi.

TÜRKİYE DÖVİZ KRİZİ YAŞAYACAK MI?

Döviz krizine dair iddialara da değinin Yeşilada, "Biliyorum 'Döviz krizi olacak' demek şu anda çok daha ilgi çekici bir ortam yaratıyor. Ancak dövizde kriz bekleyenlerin argümanlarına bakalım. Birincisi, 'Türk lirası aşırı değerlendi. Bu yüzden dış ticaret açığımız artıyor.' İkincisi, 'Enflasyon ve devalüasyon arasında 20-25 puan fark oluştu.'

dolar-2.jpg

Bu fark sürdürülemez ve bir noktada döviz kuru patlayarak enflasyona yetişecektir. Üçüncü argüman ise, 'Türkiye'ye çok büyük miktarlarda sıcak para yığıldı. Merkez Bankası rezervlerindeki artış bunu temsil ediyor. Bu sıcak para geldiği gibi gider çünkü Türkiye'nin doğru dürüst bir hikayesi yok.' Bu argümanlar doğru olabilir ancak pratiğe uygulandığında gerçeklikle bağdaşmadığını göreceksiniz. Her şeyden önce Türk lirasının aşırı pahalı olduğu ve bu yüzden ihracat yapamadığımız iddiası doğru değil. Haziran ayının dış ticaret verilerine baktığımızda, yılın ilk yarısında dış ticaret açığımızın yüzde 29 azaldığını görüyoruz.

Haziran ayında ihracat yüzde 10, ithalat yüzde 4 düşmüş ancak bu TL'nin pahalı olmasıyla değil bayram tatiliyle ilgili. Yılın ilk yarısında ihracatımız dolar bazında yüzde 2.5 büyümüş. Türkiye için bu oran önemlidir çünkü dünya ticareti geçtiğimiz yıl yüzde 3 daraldı. Bu sene yüzde 3 büyüyecek ve Türkiye de dünya ticaretinin büyüdüğü oranda büyüme sağlayacak. Mayıs ayı rakamlarına baktığımızda ithalatın daraldığını ve ihracatın büyüdüğünü görüyoruz. Dolayısıyla TL'nin aşırı pahalı olduğu ve bu durumun dış ticaret açığı yarattığı iddiası veri olarak doğru değil" şeklinde konuştu.

yeni-proje-3-001.jpg

“ENFLASYONUN %50’YE DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRECEĞİZ”

Yeşilada, enflasyon ile devalüasyon arasındaki farkın sürdürülemez olduğu itirazına katıldığını ifade ederek, bunun birkaç yıl süren bir ortam için geçerli olduğunu, fakat birkaç ay boyunca bu durumun sürdürülmesinin büyük bir soruna yol açmayacağını belirtti.

Yeşilada, "Yaz aylarında enflasyonun 75'lerden 50'ye düştüğünü göreceğiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN