Bu üç ildekiler daha az asgari ücret alacak! Eski uygulama yeniden gündemde: Patronlar istedi

Bu üç ildekiler daha az asgari ücret alacak! Eski uygulama yeniden gündemde: Patronlar istedi

Asgari ücret zamları için geri sayım beklerken milyonlarca çalışan yıl sonuna gözünü dikti. Yeni asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon kritik bir görev üstleniyor ve önemli kurumlar enflasyon tahminlerini paylaşmaya devam ediyor. Öte yandan eski bir uygulama son zamanlarda yeniden gündeme geldi. Söz konusu uygulama kullanılırsa o ildekiler daha az asgari ücret alabilir. İşte detaylar…

ZEYNEP ORHAN

2025 yılı asgari ücret tahminleri yapılmaya devam ederken, iş dünyasından dikkat çeken bir talep geldi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, Anadolu’daki geçim şartlarının daha iyi olduğunu vurgulayarak, bölgesel asgari ücret uygulamasının yeniden gündeme alınmasını istedi. Bu öneri, özellikle büyük şehirlerde yaşayan çalışanlar için endişe yaratırken, kırsal bölgelerde daha düşük maaşlarla yaşamın sürdürülebileceği iddiası tartışmalara yol açtı.

p-2-002.jpg

MÜSİAD’IN TALEBİ: ASGARİ ÜCRETİN 3’TE 2’SİNE ÇALIŞMAYA RAZI OLANLAR VAR

Asgari ücret tespit komisyonunun Aralık ayında toplanmasından önce canlı yayında konuşan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, bölgesel asgari ücretin iş dünyası için bir çözüm olabileceğini söyledi. Asmalı, “Anadolu'da geçim şartları daha iyi, kira fiyatları düşük. Büyük şehirlerde kiralarla kıyasladığımızda yaklaşık 10 bin TL fark ediyor. Hatta asgari ücretin 3’te 2’sine çalışmaya razı olanlar var” diyerek Anadolu'da daha düşük ücretle çalışmanın mümkün olduğunu savundu.

p-3.jpg

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Türkiye'de geçmişte uygulanan bölgesel asgari ücret sistemi, 1951-1974 yılları arasında yürürlükteydi. Bu uygulama, Bülent Ecevit döneminde Anayasa Mahkemesi tarafından "eşitsizlik" gerekçesiyle kaldırıldı. Bölgesel asgari ücrette, büyük şehirlerdeki işçiler daha yüksek maaş alırken, kırsal veya gelişmekte olan bölgelerde çalışanlar daha düşük maaşla yetinmek zorunda kalıyordu.

p-4.jpg

2025 YILI ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

Yaklaşan asgari ücret artışıyla ilgili farklı enflasyon tahminleri ise şu şekilde:

  • Orta Vadeli Program (OVP): Enflasyon tahmini %41,5, asgari ücret tahmini 24.058 TL
  • TCMB Enflasyon Beklentisi: Enflasyon tahmini %43,14, asgari ücret tahmini 24.336 TL
  • Anadolu Ajansı: Enflasyon tahmini %42,64, asgari ücret tahmini 24.251 TL
  • Finansal Kurumlar Birliği: Enflasyon tahmini %49,39, asgari ücret tahmini 25.399 TL

yeni-proje-3-001.jpg

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET YENİDEN UYGULANIR MI?

MÜSİAD’ın bu talebi yeniden gündeme taşırken, işçi sendikaları ve kamuoyu arasında eşitlik ilkesinin zedelenebileceği endişesi artıyor. Ekonomik şartlar ve enflasyonun baskısı altındaki çalışanlar, bölgesel farkların adil olup olmayacağı konusunda kaygılı. Asgari ücretin bölgesel farklılıklarla belirlenip belirlenmeyeceği, Aralık ayında yapılacak görüşmelerle netleşecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN