Bank of America, "Küresel Ekonomik Bakış Açısı" raporunda Türkiye'yi "politika değişikliklerine karşı en dirençli ülke" olarak tanımladı. Raporda, ABD'deki mevcut politika durumunun Türkiye'nin ekonomik görünümünü risk altına sokmayacağı belirtildi.
Bank of America (BofA), "Küresel Ekonomik Bakış Açısı" raporunda Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Raporda, Türkiye'nin politika değişikliklerine karşı en dirençli ülke olarak tanımlanması dikkat çekti. BofA, ABD'deki mevcut politika statükosunun devam etmesinin Türkiye'nin ekonomik görünümü açısından risk oluşturmayacağını ifade etti.
TÜRKİYE'NİN EKONOMİK DÖNÜŞÜMÜ: DİRENÇLİ BİR HİKAYE
BofA raporunda, Türkiye'nin yeni ekonomik program kapsamında ekonomisini yeniden dengelediğini, enflasyonun düştüğünü ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyelere indiğini belirtti. Türkiye'nin ortodoks politikalara geçiş sürecinin, gelişmekte olan piyasalar arasında kendine özgü ve dirençli bir hikaye oluşturduğuna dikkat çekildi.
BOFA'NIN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİNDE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
PETROL FİYATLARINA HASSASİYET:
BofA, Türkiye'nin bir enerji ithalatçısı olarak petrol fiyatlarına karşı hassasiyetinin sürdüğünü belirtti. ABD politikalarının seçimlerden sonra küresel petrol fiyatlarını düşürecek şekilde değişmesi durumunda, Türkiye'nin enflasyon ve cari işlemler hesabının olumlu etkilenebileceğini ifade etti.
KÜRESEL KORUMACILIĞA KARŞI DAYANIKLILIK:
Türkiye'nin, ABD'nin ihracatındaki payının %6 olması nedeniyle, küresel korumacılığa doğru bir kayma olması durumunda, tarifelerdeki artıştan diğer gelişmekte olan piyasalara kıyasla daha az etkileneceği vurgulandı.
AVRUPA BİRLİĞİ İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ:
BofA, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile olan gümrük birliği anlaşmasının, bu bölgeden herhangi bir gümrük vergisi uygulanmasını engellediğini belirtti. Bu anlaşma sayesinde Türkiye'nin AB ile ticaretinde daha avantajlı bir konumda olduğu ifade edildi.
ÇİN İLE TİCARET İLİŞKİLERİ:
Raporda, Çin'in Türkiye'nin ihracatında yalnızca %1,2'lik bir paya sahip olduğuna dikkat çekildi. Korumacılık eğilimlerinin Çin'e yakınlaşmayı hızlandırması durumunda, Türkiye'nin Asya'daki ihracat rakiplerine kıyasla jeopolitik avantajlarının bulunduğu ve bu durumdan fayda sağlayabileceği belirtildi.
TÜRK LİRASI VE FİNANSAL İSTİKRAR
BofA, mevcut finansal istikrar programı kapsamında Türkiye'nin orta vadede doğrudan yabancı yatırım (DYY) çekmek için daha iyi bir konumda olacağını öngörüyor. Raporda, güçlü bir doların Türk Lirası (TL) üzerinde baskı yaratabileceği, ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) mevcut döviz politikası ve yüksek rezerv birikimi göz önüne alındığında bunun büyük bir risk teşkil etmeyeceği ifade edildi.