Bakan Şimşek: 'Enflasyon hala kabul edilemeyecek kadar yüksek'

Bakan Şimşek: 'Enflasyon hala kabul edilemeyecek kadar yüksek'

Asgari ücret zammı beklentileri artarken, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuya ilişkin açıklama yaptı. IMF'nin asgari ücret hakkındaki yorumlarının gündeme geldiği şu günlerde Şimşek, asgari ücretin belirlenmesinde sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü gözeteceğini belirterek net bir rakam vermedi. Ayrıca Şimşek, "Gelecek yıl dönüm noktası olacak. Enflasyon hala kabul edilemeyecek kadar yüksek. Dolayısıyla bir numaralı önceliğimiz fiyat istikrarının sağlanması." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ve Dünya Bankası yıllık olağan toplantıları için gittiği ABD'de enflasyon ve asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. Asgari ücret zammı bekleyen milyonlarca çalışanın gözü kulağı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'teydi. Yıl sonuna yaklaşırken asgari ücretin ne kadar olacağı merak edilirken, Şimşek, konuya ilişkin ilk değerlendirmesini yaptı.

IMF'nin asgari ücret hakkındaki yorumlarının gündeme geldiği şu günlerde Şimşek, asgari ücretin belirlenmesinde sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü gözeteceğini belirterek net bir rakam vermedi. Şimşek, "Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim. Bu nedenle herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci önceden yorumlamak doğru olmaz." dedi.

"BİR NUMARALI ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK"

Türkiye ekonomisinde bu zamana kadar kaydedilen ilerlemeye de işaret eden Şimşek, son 12 ayda bazı alanlarda büyük ilerlemeler kaydettiklerini, bazı alanlarda hedeflerin çok ilerisinde olduklarını belirtti.

Şimşek "Gelecek yıl dönüm noktası olacak. Enflasyon hala kabul edilemeyecek kadar yüksek. Dolayısıyla bir numaralı önceliğimiz fiyat istikrarının sağlanması" dedi.

İkinci önceliklerinin mali disiplini yeniden tesis etmek olduğunu vurgulayan Şimşek, bir diğer önceliklerinin de cari açığı daraltarak daha sürdürülebilir bir dış denge sağlamak ve en önemlisi yapısal reformları hayata geçirmek olduğunu anlattı.

Şimşek, cari açıktaki daralmanın Türkiye'nin içinde bulunduğu zorlu coğrafyaya rağmen başarıldığını belirterek, amaçlarının bunu sürdürülebilir kılmak olduğunu, bunun da yapısal dönüşümü gerektirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin rezervlerini de yeniden inşa ettiğine dikkati çeken Şimşek, bunun bir kısmının Türk şirketlerinin ve hane halkının Türk lirasına olan artan güveniyle ilgili olduğunu aktardı.

"REFORMLAR İÇİN MALİ ALAN YARATMAK İSTİYORUZ"

Şimşek, vergi tabanını genişlettiklerini ve deprem dışı harcamalara güçlü bir kontrol sağladıklarını belirterek, gelecek yıl cari açığın GSYH'ye oranını yüzde 3 civarına düşürmek istediklerini anlattı.

Enflasyonu düşürmek istediklerini vurgulayan Şimşek, "Merkez Bankasının enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmesine yardımcı olmak istiyoruz. Reformlar için mali alan yaratmak istiyoruz." dedi.

Şimşek, reformların maliyetine işaret ederek, dijital, yeşil ve sanayide dönüşüm gibi reformların kaynak gerektirdiğine dikkati çekti.

Dış ve iç şoklara karşı da tamponlar yaratmak istediklerini aktaran Şimşek, "Gelecek yıl dönüm noktası olacak. Enflasyonu düşürme konusunda maliye politikası daha güçlü devreye girecek, önemli bir negatif mali itki olacak." ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN