Türkiye'de asgari ücretlilerin alım gücü, enflasyonun etkisiyle ciddi bir darbe alıyor. TÜİK verilerine göre, asgari ücret yılbaşından bu yana yüzde 36,44 oranında değer kaybetti. Böylelikle toplam kayıp 6 bin 195 TL olarak belirlendi.
Hükümet, işveren ve işçi sendikaları arasında asgari ücret görüşmelerine kısa bir süre kala kamuoyuna yansıyan yüzde 25'lik zam tepki çekiyor.
2024 yılının başından beri asgari ücret tartışmaları devam ederken, enflasyonun etkisiyle asgari ücretin alım gücü ciddi oranda azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmî enflasyon oranlarına göre, asgari ücret yılbaşından bu yana yüzde 36,44 oranında değer kaybetti. Böylelikle toplam kayıp 6 bin 195 TL olarak belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları, asgari ücret artışlarının enflasyon oranlarını tetiklememesi gerektiğini vurguluyor. Buna karşın, önerilen yüzde 25'lik artış, yaşanan değer kaybını telafi etmek için yetersiz kalıyor.
BirGün'ün aktardığına göre, asgari ücretin kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı da düşüş gösteriyor. 1970'li yıllarda yüzde 80'lere ulaşan bu oran, 2023'te yüzde 47,4'e düşmüş durumda ve 2024 tahminlerine göre yüzde 43,7 seviyelerine kadar gerileyecek.
Altın ve dolar ile yapılan karşılaştırmalarda asgari ücretin değeri, 2003'te yıllık 25 Cumhuriyet altınına denk gelirken, 2024'te bu sayının 9,95 altına düşeceği öngörülüyor. Dolar cinsinden yapılan hesaplamalarda ise asgari ücret, yıl başında yaklaşık 578 dolar iken, Ekim ayı itibarıyla 388 dolara geriledi.