Altın üretimi son 5 yılda 10 ton geriledi

Altın üretimi son 5 yılda 10 ton geriledi

Türkiye’nin altın üretimi, son 5 yıl içinde 10 ton gerileyerek 2024’te 32,2 tona düştü. Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, ülkenin 6.500-10.000 ton arasındaki altın rezerv potansiyeline dikkat çekerek, üretimin artırılması için yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Yücel, 2020’de 42 tonla rekor kıran altın üretiminin sürdürülebilir hale getirilemediğini ve dünya altın fiyatlarının zirvede olduğu bir dönemde bu düşüşün kabul edilemez olduğunu belirtti.

Türkiye’nin altın üretimi son beş yılda gerileyerek, 2024 yılında 32,2 ton olarak gerçekleşti. Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, bu düşüşün alarm verici olduğunu belirterek, yüksek altın fiyatlarının olduğu bir dönemde üretimin artırılması gerektiğini vurguladı.

Hasan Yücel, Türkiye’nin büyük altın rezervlerine sahip olduğunu ancak karmaşık ve uzun izin süreçlerinin yatırımcıların cesaretini kırdığını ifade etti. “Bugün bir girişimci altın madenciliğine yatırım yapmak istese, karşılaşacağı bürokratik engeller nedeniyle bu süreçten vazgeçebiliyor. Bu engeller kaldırılmazsa, mevcut yatırımlar bile sürdürülebilirliğini kaybeder ve üretimdeki düşüş devam eder. Acilen yatırım ortamını iyileştirecek somut adımlar atılmalıdır” dedi.

ALTIN REZERVLERİ VE ÜRETİM POTANSİYELİ

Ekonomim'in haberine göre, Türkiye’nin toplam altın rezervlerinin 6.500 ila 10.000 ton arasında olduğuna dair farklı çalışmalar bulunduğunu belirten Yücel, yıllık üretimin bu potansiyele oranla düşük kaldığını söyledi. Türkiye’de altın üretiminin zirve yaptığı yılın 2020 olduğunu hatırlatan Yücel, o yıl 42 tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını, ancak 2024 itibarıyla üretimin 32,2 tona gerilediğini ifade etti.

“Son beş yılda 10 tonluk bir kayıp yaşandı. Bu gerileme kabul edilemez. Dünya altın fiyatlarının zirvede olduğu bir dönemde üretimde düşüş yaşamamız, potansiyelimizi değerlendiremediğimizi gösteriyor” diye konuşan Yücel, yıllık üretimin uygun yatırımlarla 100 tona çıkarılmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

ALTIN İTHALATI VE EKONOMİK ETKİLERİ

Altın ithalatının yüksek seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken Yücel, 2023 yılında parasal olmayan altın ithalatının 30 milyar dolara ulaştığını hatırlattı. Bu tutarın, birçok büyük kamu yatırımını finanse edebilecek seviyede olduğunu vurguladı. 2024 yılında ithalata getirilen kısıtlamalar nedeniyle bu rakamın düşmesi bekleniyor.

BAKANLIK ÇABALARI YETERSİZ

Altın üretimini artırmak için Bakanlığın çaba gösterdiğini ancak kurumlar arası koordinasyonun yetersiz olduğunu belirten Yücel, birkaç yıl içinde yıllık üretimin 100 ton seviyesine çıkarılabileceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN