Benzin, dizel (motorin), LPG (otogaz) fiyatlarına zam gelmeye devam ediyor. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmadan dolayı akaryakıt fiyatlarında rekor üstüne rekor yaşanıyor. EPGİS'in paylaştığı bilgiye göre yapılan zammın ardından motorin ve benzin fiyatları 9 Şubat 2022 Çarşamba günü itibaren güncellendi. İşte akaryakıt fiyatlarında son durum...
Benzin zammı ve motorin zammı sonrasında araç sahipleri güncel akaryakıt fiyatlarının ne kadar olduğunu araştırıyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), son motorin ve benzin zammı ile akaryakıt fiyatlarının arttığını duyurmuştu. Araç sahipleri, uygulanacak zamları öğrenince soluğu akaryakıt istasyonunda aldı.
AKARYAKIT FİYATLARI NE KADAR ZAMLANDI?
Benzin fiyatına son olarak 9 Şubat 2022 Çarşamba gününden geçerli olmak üzere 71 kuruş zam geldi.
Bu düzenlemenin ardından Ankara'da ortalama 14,56 liradan satılan benzinin litre fiyatı 15,27 lira oldu. Benzinin litresi İstanbul'da 14,47 liradan 15,18 liraya, İzmir'de 14,58 liradan 15,29 liraya çıktı.
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.
BENZİN, MAZOT (MOTORİN), LPG (OTOGAZ) FİYATLARI (10 ŞUBAT 2022)
* İstanbul'da benzinin litresi 15 lira 18 kuruştan, motorinin litresi 15 lira 42 kuruştan, LPG'nin litresi 9 lira 78 kuruştan satılıyor.
* Ankara'da benzinin litresi 15 lira 27 kuruştan, motorinin litresi 15 lira 32 kuruştan, LPG'nin litresi 9 lira 89 kuruştan satılıyor.
* İzmir'de benzinin litresi 15 lira 29 kuruştan, motorinin litresi 15 lira 34 kuruştan, LPG'nin litresi 9 lira 83 kuruştan satılıyor.
AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?
Petrol Piyasası Kanunu gereği 1 Ocak 2005 tarihi itibarıyla Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçildi.
Bu sistem ile sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uyguluyor veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbest.
Türkiye'de akaryakıt pompa fiyatları, rekabet koşulları göz önünde bulundurularak oluşturuluyor.
Rafineri fiyat oluşumu şöyle:
Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)
GÜMRÜKSÜZ RAFİNERİ FİYATI NE DEMEK?
Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları, 'gümrüksüz rafineri fiyatı' anlamına gelir.
Türkiye'de bu piyasa izlenir, son fiyat değişiminden itibaren, günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşur.