Geçtiğimiz haftalarda patlak veren ateşli protestoların ardından ‘sıfır Kovid-19’ politikasından vazgeçen Çin, uzmanlara göre, küresel olarak salgının gidişatını tehdit ediyor. Dünya genelinde birçok ülke ve insanlar ‘salgın bitti’ havasına girerken, bölgedeki gelişmeler uzmanları korkutuyor.
Kısıtlamaların esnetilmesi, önde gelen bilim insanları ve Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yetkilileri endişelendirdi. Dünyanın en kalabalık ülkesinde koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı vaka ve ölüm sayılarının çığ gibi büyümesi beklenirken, bunun bütün dünyayı etkilemesi düşünülüyor.
Tahminler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin virüsle mücadeledeki ani değişikliğin ardından gelecek yıl bir vaka patlaması ve bir milyondan fazla ölümle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.
Daha eylül ayında, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemi için "sonun göründüğünü" söylemişti. Geçen hafta Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, acil durumun gelecek yıl sona ermesinden "umutlu" olduğunu söyledi.
‘ÇİN’DE BEKLEYEN DALGA JOKER’
Çoğu ülke, virüsün tehlikeli yeni bir varyantı veya enfeksiyonlarda büyük bir artış tehdidi azaldığı için Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırdı. Öte yandan, Reuters’a konuşan DSÖ üyesi Hollandalı Virolog Marion Koopmans, Pandeminin çok farklı bir aşamasında olduğumuz açık, ancak bence Çin'de bekleyen dalga bir joker" dedi.
DSÖ başkanının yorumları, BM ajansının 2020'den beri yürürlükte olan Kovid-19 için Uluslararası Önem Arz Eden Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) tanımını yakında kaldırabileceği umutlarını artırdı. Ancak örgütün danışma komitesi üyeleri, önümüzdeki ay bu konuyla ilgili DSÖ’ye tavsiye verecek.
‘HALA BİTMEDİ’
Acil durum tanımı, DSÖ'nün bir hastalık salgınıyla ilişkili en yüksek uyarı düzeyidir ve uluslararası kuruluşların araştırma, aşı ve tedaviler için finansman ve yardıma öncelik vermesine yardımcı olur. DSÖ Acil Durumlar Başkanı Mike Ryan geçen hafta verdiği demeçte, "Dr. Tedros burada bir denge sağlamalı. Bence hala yapacak şeyler var. İş daha bitmedi" dedi.
YENİ VARYANT RİSKİ VAR
Çin için risklerin yanı sıra, bazı küresel sağlık uzmanları, virüsün yurt içinde yayılmasına izin verilmesinin, koronavirüsün mutasyona uğraması için alan olacağı ve potansiyel olarak yeni bir varyant yaratabileceği konusunda uyarıda bulundu.