16'ncısı düzenlenen BRICS Zirvesi, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da dün başladı. Tam üyelik başvurusu yapan Türkiye dahil 13 ülkenin 'ortak' statüsünde oluşuma dahil olmasına karar verildi. Ortak ülkelerin üyeliği, belirlenen kriterleri karşılaması durumunda değerlendirilecek.
16. BRICS Zirvesi, Rusya'nın dönem başkanlığında Kazan'da düzenleniyor. 30'dan fazla ülkenin temsilcilerinin katıldığı Zirve için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kazan'a gitti. Erdoğan dün BRICS Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.
Rusya: NATO üyeliği, BRICS önünde engel değil
Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yury Ushakov, BRICS'in gelecekteki olası genişlemesinin, 'ortak' devletler için belirli kriterlerin oluşturulması yoluyla gerçekleşeceğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Rutte: BRICS ortaklarıyla çalışmak Türkiye'nin egemenlik hakkı
Ushakov, BRICS liderlerinin 13 ortaklı bir formata yeşil ışık yaktığını söyledi. Ortak ülkeler arasında daha önce tam üyelik başvurusu yapan Türkiye de yer alıyor.
AB'DEN SONRA BRICS ADAYLIĞI
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS'e üyelik başvurusunun nedenlerini açıklarken Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin duraksadığını ve alternatif ittifakların değerlendirildiğini söylemişti. 1999 yılından beri AB adayı olan Türkiye, şimdi de BRICS'le adaylık sürecine girdi.
BRICS'te ortak statüsü verilen diğer ülkeler; Cezayir, Belarus, Bolivya, Küba, Endonezya, Kazakistan, Malezya, Nijerya, Tayland, Uganda, Özbekistan ve Vietnam.