Türkiye BRICS'e tam üye değil ortak oldu

Türkiye BRICS'e tam üye değil ortak oldu

16'ncısı düzenlenen BRICS Zirvesi, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da dün başladı. Tam üyelik başvurusu yapan Türkiye dahil 13 ülkenin 'ortak' statüsünde oluşuma dahil olmasına karar verildi. Ortak ülkelerin üyeliği, belirlenen kriterleri karşılaması durumunda değerlendirilecek.

16. BRICS Zirvesi, Rusya'nın dönem başkanlığında Kazan'da düzenleniyor. 30'dan fazla ülkenin temsilcilerinin katıldığı Zirve için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kazan'a gitti. Erdoğan dün BRICS Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yury Ushakov, BRICS'in gelecekteki olası genişlemesinin, 'ortak' devletler için belirli kriterlerin oluşturulması yoluyla gerçekleşeceğini söyledi.

Ushakov, BRICS liderlerinin 13 ortaklı bir formata yeşil ışık yaktığını söyledi. Ortak ülkeler arasında daha önce tam üyelik başvurusu yapan Türkiye de yer alıyor.

AB'DEN SONRA BRICS ADAYLIĞI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS'e üyelik başvurusunun nedenlerini açıklarken Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin duraksadığını ve alternatif ittifakların değerlendirildiğini söylemişti. 1999 yılından beri AB adayı olan Türkiye, şimdi de BRICS'le adaylık sürecine girdi.

BRICS'te ortak statüsü verilen diğer ülkeler; Cezayir, Belarus, Bolivya, Küba, Endonezya, Kazakistan, Malezya, Nijerya, Tayland, Uganda, Özbekistan ve Vietnam.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN