Teçhizat ve silahlarını almaya bile fırsat bulamadılar! Esad’la beraber İran’ın Suriye’deki güçleri de gitti

Teçhizat ve silahlarını almaya bile fırsat bulamadılar! Esad’la beraber İran’ın Suriye’deki güçleri de gitti

Suriye’de Esad rejimini 10 yıldan uzun bir süredir destekleyen İran destekli güçlerin, Esad’ın devrilmesiyle beraber ülkeyi terk ettiği bildirildi. Grupların silah ve teçhizatlarını almaya bile fırsat bulamadığı belirtilirken, uzmanlar, bu hızlı geri çekilmenin, Orta Doğu'yu dramatik bir şekilde yeniden şekillendirdiğini ifade ediyor.

Suriye’deki iç savaş boyunca devrik Beşar Esad’ın yakın müttefiklerinden İran’ın desteklediği güçlerin, silahlarını ve teçhizatlarını geride bırakarak ülkeyi terk ettikleri kaydedildi.

HAMANEY: KAN BOŞA GİTMEDİ

ABD merkezli Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan habere göre, Esad rejimi çökerken, binlerce İran destekli milis savaşçısı hala ülkedeydi ve birçok bölgeye dağılmıştı. Batılı ve Arap yetkililer, İran Devrim Muhafızları Ordusu subaylarıyla beraber Suriye'deki güçlerin çoğunun, Afgan, Iraklı, Lübnanlı ve Suriyeli savaşçılarla birlikte Irak tarafındaki sınır kasabası El-Kaim'e kaçtığını söyledi.

yeni-proje-3.jpg
Suriye'nin devrik lideri Beşar Esad

ABD'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, kendisine İranlıların Suriye'den tamamen çıkıp çıkmadıkları sorulduğunda, "Evet, hemen hemen öyle... Olağanüstü ama bu, bölgeye yeniden yerleşmeye çalışmayacakları anlamına gelmiyor" dedi.

yeni-proje-1.jpg
Şam'da halk rejim değişikliğini kutluyor

İran dini lideri Ayetullah Hamaney ise, 1 Aralık'ta Tahran'da yaptığı bir açıklamada, Suriye'deki gerilemeyi kabul eder bir şekilde "Bazı insanlar, uygun analiz ve anlayış eksikliğinden dolayı, bölgedeki son olaylarla birlikte dökülen kanın boşa gittiğini iddia ediyor. Bu büyük hatayı yapıyorlar; kan boşa gitmedi" ifadelerini kullandı.

‘SİLAHLARINI ALAMADILAR’

Batılı diplomatlara göre, binlerce İran askeri personeli ve müttefikleri ülkeyi terk ederken, geride önemli miktarda askeri teçhizat ve silah bırakmak zorunda kaldılar ve bunlar daha sonra İsrail’in hava saldırılarında vuruldu veya Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve diğer gruplar tarafından ele geçirildi.

HTŞ liderliğindeki yeni Şam hükümetine geçişle, Tahran yönetiminin bölgesel stratejisinde bir merkez olarak kullandığı, rejimler ve müttefik milislerle ortaklık kurarak nüfuz yaydığı Suriye’den güçlerini çekmesi, İran’ın bölge politikasında önemli değişikliği ortaya koyuyor. WSJ’de yer alan habere göre, ülkedeki yeni yönetimle Esad'ın birincil destekçileri olan Rusya ve İran'ın bölgedeki etkisi zayıfladı.

COLANİ: SURİYE’Yİ İRAN ETKİSİNE KAPATTIK

Rusya, Suriye’deki varlığını sürdürmek için yeni yönetimle müzakere ederken ve ülkedeki askeri üslerini elinde tutmaya devam ederken, yeni yönetimin başındaki Colani (Ahmet eş-Şara), güçlerinin Esad'ı hızla yenmesinin "bölgedeki İran projesini 40 yıl geriye götürdüğünü" söyledi.

Colani, önceki ay bir gazeteye verdiği demeçte, "İran milislerini ortadan kaldırarak ve Suriye'yi İran etkisine kapatarak, bölgenin çıkarlarına hizmet ettik… Diplomasi ve dış baskının başaramadığını, asgari kayıplarla başardık" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN