İngiltere’de bulunan British Museum'un Müdürü Hartwig Fischer, depolardaki neredeyse iki bin tarihi eserin kaybolması, çalınması ya da zarar görmesinin ardından istifa ettiğini duyurdu.
Dünyanın dört bir yanından paha biçilemez eserlerin bulunduğu British Museum tarafından 16 Ağustos'ta açıklanan, ancak geçmiş dönemde gerçekleştiği anlaşılan kayıp, çalıntı ve zarar görme olayının ardından Fischer, yazılı açıklama yaparak istifa ettiğini duyurdu.
‘YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİM’
Olayın geçmiş yıllarda yaşandığının altını çizen Fischer, "Müze, 2021 yılındaki iddialar üzerine yaşananlara vermesi gereken ciddiyette yanıt vermemiş ve sorun şimdi tam olarak ortaya çıkmıştır" ifadesini kullandı.
Sorumluluğun müze müdürüne ait olduğunu belirten Fischer, Danimarkalı tarihi eser uzmanı Ittai Gradel'in çalınan bazı eserlere sahip olduğu yönündeki ifadeleriyle ilgili ise özür dileyerek "Yanlış yönlendirildim" dedi. Fischer, istifasının müzenin yönetim kurulu tarafından kabul edildiğini, yeni müdür seçilene kadar vekaleten görevine devam edeceğini bildirdi.
British Museum'da çalıntı eserlerin internetten satıldığı ortaya çıktı
İNTERNETTE SATILDIĞI ORTAYA ÇIKTI
British Museum, 16 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, müze depolarındaki çok sayıda tarihi eserin çalındığını, kaybolduğunu veya zarar gördüğünü bildirmişti. Sergi amaçlı değil akademik araştırma amaçlı müzede bulundurulan eserlerden sorumlu bir kişinin işten çıkarıldığı belirtilmişti.
Söz konusu personelin Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında çalışan küratör Peter Higgs olduğu, kayıp eser sayısının ise yaklaşık iki bin olduğu İngiliz medyasına yansımıştı. Bazı eserlerin yıllardır alışveriş sitesi eBay'de alıcısını beklediği ortaya çıkmış, satışa çıkarılan eserlerin müze kataloglarında fotoğrafı olmayan eserler olduğu belirtilmişti.