Sudan’da 72 saatlik ateşkesin sona ermesinden sonra anlaşmanın uzatıldığı yönünde hem Sudan ordusundan hem de Hızlı Destek Kuvvetleri’nden yapılan açıklamalara rağmen çeşitli kentlerde çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.
Sudan’da iki haftadır süren Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki ölümcül çatışmalar ateşkes dinlemiyor. Sudan ordusu, geçtiğimiz gece sona eren ateşkesin ardından pazar gününe kadar üç günlük yeni bir ateşkes üzerinde anlaşmaya vardığını bildirirken, HDK, bugünden itibaren 72 saatlik bir ateşkesi daha onayladığını açıkladı.
Pazartesi gecesinden itibaren 72 saatlik ateşkes, başlangıçta Sudan başkenti Hartum'a görece bir sükunet getirerek son günlerde binlerce yabancının tahliyesini kolaylaştırmıştı. Ancak Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışma, ülkenin çeşitli bölgelerinde devam ediyor.
HEDEFLERİ MUTLAK HAKİMİYET
Analistler, ateşkesin 72 saat daha uzatılmasının, yüzlerce kişinin ölümüne yol açan ve 45 milyon insanın yaşadığı ülkede yaklaşan insani felakete yol açan 12 günlük çatışmanın ardından barış için umut vermiyor.
Sudan'dan kurtarılan Türk vatandaşları İstanbul'da
Sudan'daki kriz, fiili hükümdarı General Abdul Fettah el-Burhan'ın başındaki orduyu, Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki paramiliter HDK ile karşı karşıya getirdi. Her iki grup da Sudan'ın çökmekte olan devleti ve kaynakları üzerinde tartışmasız bir kontrol etmek için mücadele ediyor.
YABANCI YETKİLİLER MEMNUN
Çatışmayı bastırmaya çalışan yabancı yetkililer, uzatılan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşılayarak tam olarak uygulanmasını istedi. Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD ortak bir bildiri yayınlayarak, iki tarafın "çatışmaların daha kalıcı bir şekilde durdurulması ve engelsiz insani erişim sağlanması için diyaloga girmeye hazır olmalarını olumlu karşıladı.
İNSANİ KRİZ KAPIDA
Sudan Sağlık Bakanlığı’na göre, 15 Nisan'dan bu yana çatışmalarda en az 512 kişi hayatını kaybetti ve 4 bin 200'e yakın kişi yaralandı, ancak gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.
Kriz, binlerce kişiyi Sudan sınırlarının ötesine gitmeye zorladı. Kahire'deki yetkililer, yaklaşık 14 bin Sudan vatandaşının Mısır'a girdiğini söylerken, Birleşmiş Milletler, yaklaşık 20 bin kişinin Çad'a ulaştığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Hartum'da gıda, su ve yakıt artık pahalı ve kıt ve sağlık tesislerinin yalnızca yüzde 16'sı çalışıyor.