Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ilerleyen günlerinde başlayan görüşmelerde yeni bir gelişme yaşandı. İki ülke arasında yürütülen müzakerelerde bir tarafsızlık planı hazırlandığı ve Kiev'in güvenliğinin garanti altına alınması karşılığında NATO'dan vazgeçmesinin öngörüldüğü bildirildi.
Rus Kommersant Gazetesi, ateşkes ve Rus askerlerinin çekilmesi konusunda bir plan hazırlandığını yazdı. 15 maddelik planın basına yansıyan kısımlarına göre Ukrayna NATO’ya giriş hedefinden vazgeçecek, tarafsızlığını ilan edecek, asker sayısı azaltılacak, ülkede yabancı askeri üslerin ve silah sistemlerinin kurulmasına izin vermeyecek. Buna karşılık ABD, İngiltere ve Türkiye Ukrayna’ya güvenlik garantisi verecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı konuşmada "Ukrayna’yı işgal gibi bir isteğimiz yok. Kendimizi korumak için başka seçeneğimiz kalmamıştı. Görüşmeler için hazırız" dedi.
İngiliz Financial Times gazetesi de barış planını doğruladı. Türkiye’nin garantör olacağını yazdı. Planda Ukrayna’nın NATO üyeliği hedefinden vazgeçerek "tarafsız ülke" statüsünü kabul etmesi Rusya için önemli. Avusturya modelinde, tarafsızlık ilkesi Anayasa ile belirleniyor. Anayasası’nda "daimi tarafsızlık" ilkesi yer alan Avusturya 1955 yılından beri bu statüsünü koruyor. İsveç de Avusturya gibi AB’ye üye olan ancak NATO üyesi olmayan ülkeler arasında. Kremlin Sözcüsü Peskov planı doğruladı. "Ukrayna’nın tarafsız bir statüye sahip olması, uzlaşma sağlanması için üzerinde mutabık kalınan formüller arasında" dedi.
RUSYA GERİ ÇEKİLMEYİ KABUL ETTİ
İkili müzakerelere katılan üç yetkili, ateşkes ve Kiev'in tarafsızlık ilan etmesi için 15 maddelik bir anlaşma taslağı hazırlandı. Böylece, Kiev'in silahlı kuvvetlerine getirilen sınırlamaları kabul etmesi halinde Rusya ülke topraklarından geri çekilmeyi kabul etti.
Görüşmelere katılan üç kişi, söz konusu barış planında önemli ilerleme kaydedildiğini aktardı.
TÜRKİYE DETAYI!
Planda ayrıca Kiev'in NATO'ya katılma hedeflerinden vazgeçmesinin yanında, Türkiye, ABD ve İngiltere gibi müttefiklerin askeri üslerine ev sahipliği yapmamayı ve bu ülkelerden silah almamayı da taahhüt edeceği bildiriliyor.
KİEV'DEN 'ANLAŞMA' AÇIKLAMASI
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin kıdemli danışmanlarından Mikail Podolyak, anlaşmanın şartlarına ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Moskova'yla yapılacak herhangi bir anlaşmada, Rusların işgalin başlamasından bu yana ele geçirdikleri topraklardan ayrılması maddesinin mutlaka yer alacağı kaydedildi.
UKRAYNA ENDİŞELİ
Moskova ve Kiev tarafından yapılan açıklamalar, anlaşma şartlarında ilerleme kaydedildiği yönünde olsa da Ukraynalı yetkililer endişeli açıklamalar yapmaya devam etti.
Hükümette, Rusya lideri Vladimir Putin'in barış istediği yönünde açıklamalar yapmasının ve müzakere yapmayı kabul etmesinin, askeri gücünü toplayabilmek için zaman kazanma stratejisi olduğu görüşü hâkim.